Gofry, wafle

Gofry owsiane. Bez glutenu, bez laktozy.

Dzisiejszy dzień zaczął się goframi. Jedne, z nielicznych bezglutenowych, które zawsze wychodzą chrupiące, nie gumowate i nie przywierające. Jednym słowem dobre. 🙂 Dodatek cynamonu cejlońskiego z samego rana wpływa zdrowotnie na nasze jelita. 

Składniki:

125 g płatków owsianych zmielonych na mąkę

Ok. 180 ml mleka roślinnego

50 g oleju kokosowego rozpuszczonego

2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder, lub innego słodzidła np. syrop daktylowy

2 jajka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilowego

1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

Szczypta soli

Wykonanie:

1. W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugim mokre. Łączymy je.

2. Właczamy gofrownice, a ciasto odstawiamy na 10 minut.

3. Ciasto jest dość gęste, rozprowadzamy go łyżką po gofrownicy.

4. Pieczemy kilka minut na złoty kolor. Wyjmujemy na kratkę- nie układamy jeden na drugi.

2 thoughts on “Gofry owsiane. Bez glutenu, bez laktozy.

    1. Daria, na wodzie myślę, że wyjdzie, na jogurcie tez powinno-można go ewentualnie rozcieńczyć wodą. Można też na „zwykłym” mleku. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *