Dodatki, Smażone warzywa, Sosy

Pieczona marchew z sosem koperkowo – miętowym. Bezglutenowa, wegańska, pyszna!

Pieczona marchew jest doskonała sama w sobie dlatego zazwyczaj piekę ją bez żadnych, prócz soli,  przypraw – są zbyteczne. Natomiast już po upieczeniu świetnym jej uzupełnieniem jest wyrazisty sos. W ogóle lubię jeść warzywa z sosami. Połączenie przeciwstawnych smaków, różnych faktur  działa na korzyść i warzyw, i sosów. 🙂

Do tej potrawy idealnie nadają się młode marchewki, co nie znaczy, że innych nie można, bo można. 😀


Marchew

Składniki (ok. 4 porcji):

600 g marchwi

2 łyżki oliwy

szczypta soli

Wykonanie:

1. Marchewki myjemy, umieszczamy w naczyniu do pieczenia, polewamy tłuszczem, posypujemy solą, mieszamy. Pieczemy ok. 40 minut w ok. 180-200 stopniach. W trakcie przemieszajmy marchewki, by piekły się równomiernie.

Sos

Składniki:

4 łyżki jogurtu roślinnego – u mnie kokosowy

2 łyżki majonezu

1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka posiekanego koperku

1/2 łyżeczki suszonej mięty

4 listki świeżej mięty – drobno posiekanej- opcjonalnie

szczypta soli

Dodatki:

1 łyżeczka sezamu białego

1 łyżeczka sezamu czarnego

1/2 granatu

Wykonie:

1. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Możemy odstawiać do lodówki, by smaki się ze sobą dobrze połączyły.

2. Polewamy sosem marchewkę. Posypujemy nasionami (możemy je delikatnie podprażyć na suchej patelni).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *