Propozycja dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść pomidorów. Sos w smaku zaskakująco ketchupowy. 🙂


Składniki:

5 marchewek- ok. 400 g

1 średni burak ćwikłowy – ok. 130-150 g

2 cebule

1 jabłko

150 ml wody

150 ml soku jabłkowego

4 łyżki octu jabłkowego

4 łyżki soku z cytryny

1 -2 ząbki czosnku

2 łyżki musztardy

1/2 – 1 łyżeczka soli

2 ziela angielskie

2 listki laurowe

1/2 łyżeczki bazyli

Wykonanie:

1. Obrane warzywa ścieramy najdrobniej, jak się da tarką (lub urządzeniem mechanicznym). Podlewamy wodą, sokiem, dusimy do miękkości w garnku z grubym dnem przez ok. 30-40 minut. Doglądamy co jakiś czas, ewentualnie podlewamy wodą lub sokiem.

2. Pod koniec duszenia dodajemy pozostałe składnikami. Blendujemy. Jeżeli sos jest za gęsty podlewamy sokiem lub wodą – albo jednym i drugim.

3. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Możemy pasteryzować.

Zapraszam na facebookową stronę bloga:

img_0157-8.jpg

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Basia 🙂 23 lutego, 2018 at 09:05 - Reply

    czy można ominąć musztardę?

    • Aga Bednarska 23 lutego, 2018 at 11:23 - Reply

      Cześć Basiu. 🙂 Bez musztardy nie będzie taki ketchupowy, ot pasta pomidorowa z przyprawami. Musztarda też przygeszcza. Znaczy możesz, ale ja nie polecam, jak chcesz mieć smaczny ketchup. Buźka. :*

      • Basia 🙂 27 lutego, 2018 at 17:52

        Dziękuje pięknie za odpowiedz. Niestety nie mogę musztardy 🙂 spróbuje mimo wszystko zrobić z podanych składników ..może coś wykombinuje sama 🙂 Pozdrawiam !:*

      • Aga Bednarska 1 marca, 2018 at 09:14

        Basieńko, będzie dobrze, bo być musi. W wolnej chwili daj znać, jak poszło. Buźka. :*

  2. Aga 28 stycznia, 2017 at 06:52 - Reply

    A czym zastąpić marchew?

    • Agnieszka Bednarska 28 stycznia, 2017 at 14:06 - Reply

      Marchew jest w tym przepadku podstawą. Wszystkie przepisy, które znam na taki „ketchup” ja zawierają. Pozdrawiam