Desery bez pieczenia

Truskawkowy mus, pudding. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek.

Deser, na który Cię zapraszam zrobisz szybko i bez kłopotu. Jest niezawodny. Możesz użyć dowolnych owoców – świeżych, mrożonych. Inspiracją do jego powstania była typowo brytyjska potrawa/ pudding zwany Flummery.  Wariacji na nią mam sporo. To jedna z nich.


Składniki (ok. 4 porcje):

Mus:
Ok. 1/4 części z 200 g truskawek lub 1 jabłko

1/2 banana

Wykonanie:

Owoce podprażyć w rondlu. W razie potrzeby podlać ok. łyżką wody. Zblendować. Opcjonalnie dosłodzić ksylitolem. Rozłożyć do pucharków – po 2,3 łyżek.


Galaretka:

200 g truskawek – mrożonych lub w sezonie świeżych – rozmrożonych i zblendowanych na mus

5 łyżek ksylitolu lub więcej – zawsze próbujmy jedzenie

500 ml wody
2 łyżek żelatyny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej, mąki kukurydzianej lub skrobi z tapioki
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie – tyle wody, aby swobodnie ją rozpuścić.

2. 500 ml wody zagotowujemy wraz z rozpuszczoną w niej wodą i ksylitolem.

3. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę. Odstawiamy do schłodzenia.

4. Gdy jest zimne dodajemy 3/4 zblendowanych truskawek, sok z cytryny.

5. Gdy zaczyna nam się ścinać galaretka zaczynamy trzepaczką ubijać ją na pianę.

6. Na dno pucharków wykładamy mus truskawkowo – bananowy – po 2, 3 łyżek lub ile chcemy, a na to ubitą piankę.

7. Umieszczamy na kilka godzin do lodówki. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Rady/uwagi:

  • deser przed podaniem można udekorować konfiturą lub owocami; można polać sokiem.
  • soku można dodać do galaretki w celu uzyskania intensywności koloru;
  • u mnie mus jest jabłkowo- bananowy, bo użyte truskawki pochodziły z obiadu i na mus już zabrakło;
  • warstwę musu można pominąć i zrobić samą piankę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *