Domowe trufle okazały się świetnym sposobem na przemycenie dzieciom dobrodziejstw zawartych w migdałach. Orzechy te wszak, to doskonałe źródło potasu, NNKT, witaminy B2 czy witaminy E. Jedzmy je i na sprawny mózg, zdrowe serce i na urodę. 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu.

img_0134

Receptura na ok. 12 sztuk

Polewa:

zrobiona z domowej czekolady (bez laktozy, glutenu cukru)

można rozpuścić kupną czekoladę, lub obtoczyć trufle w kakao-zmieszanym ze zmielonym ksylitolem lub solo.

Nadzienie:

150 gram migdałów

1,5 łyżeczki kakao

4 daktyle (można zastąpić 2 łyżeczkami oleju kokosowego)

1 łyżeczka ksylitolu

2 łyżki mąki kokosowej-opcjonalnie

Wykonanie:

Migdały zalewamy gorąca wodą, moczymy przez ok. 1 godzinę i obieramy. Daktyle, jeżeli twarde, również musimy namoczyć. Orzechy wymoczone obieramy ze skórki i mielimy (używam rozdrabniacza), dodajemy odsączone daktyle, ksylitol, kakao i ponownie rozdrabniamy. Wykładamy do miski, dodajemy mąkę kokosową, ugniatamy. Formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie lub kakao. Wkładamy do lodówki-już po 30 minutach możemy zajadać się pysznymi truflami.

img_0130

Jeżeli chcesz być na bieżąco zaprasza: img_0135

Komentarze:
2 komentarze
  1. Marta 12 grudnia, 2017 at 22:07 - Reply

    Właśnie zrobiłam i są fenomenalne. Ogromnie wdzięcznam Ci za ten przepis ❤

    • Agnieszka Bednarska 13 grudnia, 2017 at 11:01 - Reply

      Marta, jakże się cieszę, że je zrobiłaś i że Ci posmakowały. Dziękuję… Do napisania. :*