Domowe trufle okazały się świetnym sposobem na przemycenie dzieciom dobrodziejstw zawartych w migdałach. Orzechy te wszak, to doskonałe źródło potasu, NNKT, witaminy B2 czy witaminy E. Jedzmy je i na sprawny mózg, zdrowe serce i na urodę. 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Receptura na ok. 12 sztuk
Polewa:
zrobiona z domowej czekolady (bez laktozy, glutenu cukru)
można rozpuścić kupną czekoladę, lub obtoczyć trufle w kakao-zmieszanym ze zmielonym ksylitolem lub solo.
Nadzienie:
150 gram migdałów
1,5 łyżeczki kakao
4 daktyle (można zastąpić 2 łyżeczkami oleju kokosowego)
1 łyżeczka ksylitolu
2 łyżki mąki kokosowej-opcjonalnie
Wykonanie:
Migdały zalewamy gorąca wodą, moczymy przez ok. 1 godzinę i obieramy. Daktyle, jeżeli twarde, również musimy namoczyć. Orzechy wymoczone obieramy ze skórki i mielimy (używam rozdrabniacza), dodajemy odsączone daktyle, ksylitol, kakao i ponownie rozdrabniamy. Wykładamy do miski, dodajemy mąkę kokosową, ugniatamy. Formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie lub kakao. Wkładamy do lodówki-już po 30 minutach możemy zajadać się pysznymi truflami.
Właśnie zrobiłam i są fenomenalne. Ogromnie wdzięcznam Ci za ten przepis ❤
Marta, jakże się cieszę, że je zrobiłaś i że Ci posmakowały. Dziękuję… Do napisania. :*