Desery bez pieczenia

Słodkie gryzki. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

Suszone owoce, orzechy, kakao i szczypta soli kłodawskiej, to przepis na smakowitą przekąskę, którą możemy się zajadać bez poczucia winy. Idealna energetyczna przegryska do szkoły, pracy, na wieczór filmowy. 🙂 


Składniki:

Ok. 18 sztuk wielkości orzecha.

98 g daktyli

48 g orzechów nerkowca

36 g rodzynek

10 g kakao

6 g mąki ryżowej

Szczypta soli kłodawskiej

Wykonanie.

1. Daktyle, rodzynki moczymy ok. 1 godziny. Mielimy.

2. Orzechy nerkowca mielim.

3. Umieszczamy wszytskie składniki w misce, łączymy w jedną masę.

4. Wkładamy w foremki lub formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach, maku, orzechach.

5. Umieszczamy w lodówce. Po kilku godzinach możemy się nimi zajadać.

Rady.

Zamiast szczypty soli możemy dodać szczyptę chili.

4 thoughts on “Słodkie gryzki. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

  1. Chyba widzę kilka nieŚcisłości!
    W składnikach jest kakao i mąka ryŻowa, a w wykonaniu brak o nich wzmianki, natomiast są wiórki i mak, którYch brak w składnikach…

    1. Arturze, podane składniki mielimy, a potem możemy obtoczyć kulki czy jakieś inne nadane formy, makiem, orzechami wiórkami czy sezamem. I w takim kontekście się te maki i insze pojawiają. 😉 Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *