Zapraszam do wypróbowania smacznych lodów waniliowych.  Kremowe, mocno waniliowe, a w smaku i teksturze zbliżone do „zwykłych”.

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego lub domowego – im tłuściejsze, tym lepiej

1,5 łyżki arrowrootu* lub skrobi kukurydzianej (nie mąki)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

3 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

1. W niewielkiej ilości mleka kokosowego mieszamy skrobie. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy skrobię wraz z pozostałymi składnikami, łączymy składniki trzepaczką.

2. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając już łyżką, aby dobrze wyczuć moment gęstnienia.

3. Jeżeli, tak jak ja, robimy na arrowroocie, podgrzewamy mleko do chwili, aż zacznie gęstnieć- zamieni się w rzadki budyń. Zdejmujemy z ognia, już nie podgrzewamy, bo stracimy właściwości zagęszczające. Przy skrobi kukurydzianej do zagotowania.

4. Studzimy i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Rady:

* Arrowroot- skrobia bezglutenowa do kupienia w wegetariańskich sklepach. Nie traci właściwości zagęszczających pod wpływem niskich temperatur i nie ma mącznego posmaku, nie mętnieje.Idealna do przeźroczystych sosów typu azjatyckiego czy właśnie lodów. Warto ją mieć w bezglutenowej kuchni. Lody zawsze dobie na niej.

Przed zamrożeniem próbujmy smaku -można dosłodzić według własnych preferencji.

Jeżeli lody mocno zamarzną, to zostawmy je chwilę w temperaturze pokojowej i np. zblendujmy- będą idealnie kremowe.

Komentarze: