Palitaw, jest słodką przekąską zrobioną z mąki z ryżu kleistego i wody, otoczona świeżo utartym kokosem z domieszką słodyczy cukru i chrupkości nasion sezamu. Swą nazwę zawdzięcza filipińskiemu słowu litaw oznaczającym dosłownie powierzchnię. W przygotowaniu banalnie prosta, w jedzeniu trochę wymagająca – żucia. 😀 Moja Łucja, wielka miłośniczka kokosa, lubi to jedzenie, natomiast Oliwia nie – odpowiada jej „gumowata” tekstura. Wszytko rzeczą gustów.

Z racji swojej słodyczy mąka z ryżu kleistego wykorzystywana jest w Azji do przyrządzania deserów.

Składniki (ok. 5 sztuk):

60 g mąki z ryżu kleistego

ok. 50 ml wody

1/3 szklanki startego kokosa – opcjonalnie wiórek

1 łyżeczka ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

1 łyżeczka sezamu – biały lub czarny albo miks

Wykonanie:

1. Nastawiamy garnek z wodą.

2. Wiórka, sezam mieszamy ze sobą.

2. W misce łączymy mąkę z wodą. Wybraniamy elastyczne ciasto, które powinno nam odchodzić od dłoni.

3. Formujemy kulkę, którą w dłoniach spłaszczamy i wrzucamy na wrząca wodę. Gotujemy od chwili wypłynięcia ok. 1 minuty.

4. Placuszki po ugotowaniu otaczamy w kokosie, posypujemy ksylitolem.

5. Zimne placki możemy odgrzać w naczyniu parowym.

Komentarze: