Uwielbiamy słodycze bez pieczenia. Szybko się je robi, są zdrowe, ale przede wszystkim pyszne. Dzisiaj proponuje orzechowe trufle. Dokładniej fistaszkowe. Oczywiście orzechy można zamieniać według własnych upodobań. Można podmienić arachidowe na migdały, laskowe czy nerkowce.


Składniki (ok. 12 sztuk):

120 g orzechów ziemnych

40 g gorzkiej czekolady

6 daktyli – namoczonych ok. 30 minut w ciepłej wodzie

1/2 – 1 łyżeczka rumu – dla dorosłych

1 łyżeczka kakao lub karobu

Parę ziarenek soli – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Obrane fistaszki podprażyć minutę na gorącej patelni. Wsypać je do rozdrabniacza i zacząć mielić – w chwili, gdy orzechy są jeszcze grubo posiekane odejmujemy ok. 1 czubatej łyżka na obtaczanie. Mielimy, do chwili, aż masa zacznie się sklejać. Dodajemy pozostałe składniki. Ponownie mielimy. Orzechy są cieple, więc czekolada ładnie się połączy.

2. Odstawiamy masę do lodowi do chwili, aż zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Powstałe trufle obtaczamy w orzechach. Odstawiamy na ok. 1-2  godzin do lodówki.

Rady:

  • jeżeli mamy w domu masło kakaowe i kakao, to tymi składnikami możemy zastąpić czekoladę; możemy też użyć tłuszczu kokosowego i kakao, ale wtedy będzie trochę inna tekstura;
  • próbujmy masy i dosłodźmy jeżeli nam jest słodyczy mało;
  • orzechy ziemne można zastąpić innymi: laskowymi, nerkowca, migdałami. Można tez je wymieszać.

Komentarze: