Uwielbiam to ciasto. Raz, że się go robi ekspresowo, dwa, że zawsze się udaje, no i najważniejsze, smakuje. Chociaż moje córki nie są jego fankami – nie ich klimat. 😉 I dobrze, więcej dla matki. 🙂 Chyba, że wpadną koleżanki… Wariacji na jego temat mam kilka, zależnie od tego, co pod rece się nawinie. Do spodu można wrzucić wiele: orzechy, śliwki, rodzynki, wiórka. Jest on tak naprawdę bazą tzw. „kulek mocy”. Istotne tylko, aby były daktyle, które składniki zespolą. Jeżeli w składzie będzie spora ilość wiórek kokosowych, to do spodu nie ma potrzeby dodawania tłuszczu kokosowego, gdyż ten wytrąca się podczas mielenia, a dodatkowe dodanie może spowodować, że spód będzie za twardy. Mase można zrobić na dowolnym mleku, chociaż na kokosowym wychodzi najlepiej, a samego posmaku kokosowego nie czuć. W przepisie użyłam czekolady, ale zamiast niej często daje masło kakaowe i kakao lub karob. Orzechy w cieście są takie,  jakie akurat mam pod ręką. Raz są to nerkowce, innym razem laskowe czy migdały. To istotny składnik, ponieważ nadają masie aksamitności, no i ciasto lepiej się kroi. Orzechy z nerkowca po namoczeniu świetnie się rozdrabniają na gładko, inne radzę przed użyciem zemleć na masło, ale już bez wcześniejszego moczenia. Nie będzie w deserze grudek. Najbardziej neutralne w smaku są nerkowce, które zawierają się w przepisie.

Składniki (malutka tortownica ok. 13 cm średnicy):

Spód:

10 daktyli – wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie minimum 30 minut

80 g wiórek kokosowych niesiarkowanych

1 łyżka karobu lub kakao

Szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu, mielimy do uzyskania masy, czyli dosłownie minutę – dwie.

2. Rozkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Dociskać dłonią.


Masa:

300 ml mleka kokosowego (lub innego) – gęsta część, tu użyłam z puszki

70 g orzechów nerkowca – namoczone w ciepłej wodzie przynajmniej dwie godziny przed mieleniem

1 gorzka czekolada

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

2 łyżki ksylitolu – próbujmy masy w trakcie dodawania słodzidła, bo słodkość zależy też od słodkości czekolady

Wykonanie:

1. W naczyniu umieszczamy mleko, czekoladę, podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady, mieszając trzepaczką, aby czekolada nie przywarła do dna. Po rozpuszczeniu dodajemy tłuszcz kokosowy, ksylitol lub inne dowolne słodzidło.

2. Masę wlewamy do umieszczonych w rozdrabniaczu orzechów, mielimy na gładko.

3. Wylewamy na wcześniej sporządzony spód.

4. Umieszczamy w lodówce na przynajmniej dwie godziny.

Komentarze:
67 komentarzy
  1. Antonina 25 sierpnia, 2023 at 09:27 - Reply

    Czy zamiast ksylitolu można dodać erytrytol?

  2. Klaudia 20 listopada, 2021 at 15:04 - Reply

    Czy zamiast oleju kokosowego można użyć masła roślinnego?

  3. Aga 22 kwietnia, 2021 at 16:00 - Reply

    Nie mogę daktyli, co innego można dać do „sklejenia” ciasta?

    • Aga Bednarska 24 kwietnia, 2021 at 12:00 - Reply

      Trzeba przerobić spód np. na spód migdałowy z domieszkami wiórek. Nie znam takiego zamiennika daktyli, który byłby tutaj zamiennikiem idealnym.

  4. Ela 28 lutego, 2021 at 14:21 - Reply

    Czym można zastąpić ksylitol i w jakiej ilości?

  5. beti 6 lutego, 2021 at 18:49 - Reply

    czy uda mi się zrobić z orzechów laskowych, zamiast nerkowców? 🙂

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2021 at 23:45 - Reply

      beti, tak – będzie orzechowe w smaku (podpraż przed zmieleniem orzechy). Ściskam!

  6. Miła 26 października, 2020 at 17:21 - Reply

    Faktycznie obłędne!!! Zajadali się wczoraj wszyscy goście, nawet Ci nie na diecie. Nie chcieli wierzyć, że tam nie ma mleka, jajek, pszenicy.
    Myślisz, czy do spodu możnaby mak dodać? Tak mi wczoraj przyszło do głowy, że smakowo by było ok.

  7. Kasia 5 sierpnia, 2020 at 15:34 - Reply

    Bez nerkowców nie da rady? Mamy nietolerancje na nie..

    • Aga Bednarska 6 sierpnia, 2020 at 04:33 - Reply

      Da, nwrkowce do smaku. Trzeba tylko dać więcej trochę czekolady.

      • Kasia 6 sierpnia, 2020 at 06:23

        Ufff, dziękuję 🙂

  8. Kasia B-P. 14 kwietnia, 2020 at 09:01 - Reply

    Wspaniałe ciasto :-)! Bardzo dziękuję i na stałe wpisuję do swojego repertuaru!

  9. Ewa 10 kwietnia, 2020 at 19:35 - Reply

    Czy można użyć mleko płynne Real Thai i jakiej wielkości czekolady użyłaś 100 g ?

    • Aga Bednarska 10 kwietnia, 2020 at 19:58 - Reply

      Tak, to dobre mleko. Czekolada 100 g.

  10. Ania 24 lutego, 2020 at 19:31 - Reply

    Aga, robi się na jutro na ostatki! Będą kaloryczne te ostatki, jeszcze racuchy do tego!

    • Aga Bednarska 24 lutego, 2020 at 20:45 - Reply

      Aniu, i bardzo słusznie! ? Co to za ostatki, jak nie są na bogato. ?

  11. Marti 22 grudnia, 2019 at 11:13 - Reply

    Hej, nie mogę jeść cukru, a zatem czekolada odpada. Czy mogę w zamian dodać karob?

    • Aga Bednarska 22 grudnia, 2019 at 12:45 - Reply

      Niestety w karobie nie ma tłuszczu, który zagęści – w czekoladzie jest masło kakaowe. Może pokombinować z karobem i masłem kokosowym? Trzeba zapewnić jakiś tężejący tłuszcz.

    • Aga Bednarska 23 grudnia, 2019 at 15:26 - Reply

      Ja daje czekolady na ksylitolu albo słodziku. Na karobie nie wyjdzie, bo nie zgęstnieje, zostanie płynne.

  12. Zuzanna 24 października, 2019 at 10:20 - Reply

    Fantastyczny blog! Mam dziecko na diecie bezcukrowej, nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła! Mam pytanie o mielenie nerkowców, jakoś nigdy mi się nie udaje dobrze zmielić wilgotnych, czy można to zmielić bez namaczania, ew. namoczyć potem?

    • Aga Bednarska 31 października, 2019 at 07:10 - Reply

      ❤️❤️??????? Nawet nie Wiesz, jak miło mi czytać Twoje słowa… Dziękuję. ❤️? Z samego rana zmitywowałaś mńie mocno energetycznie. ? Co do blendowania orzechów, to mam do miksera załączony mniejszy pojemnik – młynek. Czyli na to samo ostrze co kielichowy nakrecam mniejszy pojemnik – mieli idealnie, gładziutko… Blenderem ręcznym nie da się tego zrobić. Możesz zmielić suche – przed mieleniem podpraż je na patelni przez 2-3minuty i zmiel. Ale w mieleniu orzechów największe znaczenie ma urządzenie – według mnie ale mogę się mylić. Ściskam ?

      • Zuzanna 1 listopada, 2019 at 08:54

        Bardzo dziękuję 🙂 Często korzystam z Twojego bloga i myślę o Tobie z wdzięcznością 🙂 Ciasto wyszło świetne, wszyscy goście się zachwycali 🙂 Ostatnio jednak przeczytałam artykuł o sposobie pozyskiwania nerkowców, który mnie zniechęcił do ich kupowania.. czy myślisz że mogłabym zastosować inne orzechy?

      • Aga Bednarska 4 listopada, 2019 at 21:19

        Zuzanna ❤️ ??. Co do orzechów, to nerkowce możesz pominąć zupełnie (trochę więcej czekolady możesz dać) – ja je dodaje ze względu na taki mleczny posmak i lekki zagęszczenie. Możesz je zastąpić naszymi orzechami laskowymi – zmielić na mąkę a nawet na masło. Będzie smakowicie.
        Buziaki ???

  13. Ania 30 sierpnia, 2019 at 07:33 - Reply

    Witam
    Bardzo bardzo dziękuję za wspaniały przepis z którym dzielę się z moimi przyjaciółmi i gośćmi. Ponieważ mam trochę nietolerancji pokarmowych to cieszę się że napotkałam na tę stronkę na której mogę wybrać coś dla siebie. Ja w tym przepisie stosuję orzechy włoskie i mleko z tych orzechów mojej roboty i ciasto jest również bardzo smaczne. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam

    • Aga Bednarska 31 sierpnia, 2019 at 12:32 - Reply

      Aniu, niezmiernie miło mi czytać Twoje słowa. Sprawiłaś mi nimi wielką radość… To ja Ci dziękuję i ściskam w podzięce. ?????

  14. Ania 4 lipca, 2019 at 12:57 - Reply

    Witam.
    Chciałabym zrobić taki torcik, ale dziecko może jedynie mleko ryżowe i orzechy włoskie. Jak myślisz uda się?

    • Aga Bednarska 4 lipca, 2019 at 17:14 - Reply

      Aniu, więcej czekolady, a orzechy pomiń.

  15. Barbara 9 maja, 2019 at 12:45 - Reply

    Witam, chciałabym zrobić to ciasto na stół weselny. Czy wytrzyma na stole (bez lodówki 😉 ?
    Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 9 maja, 2019 at 18:13 - Reply

      Basiu, popłynie. Jeżeli już, to do kawy z lodówki.

  16. janina 19 kwietnia, 2019 at 21:05 - Reply

    W Święta Wielkanocne to ciasto będzie robiło za mazurka.
    Kochana Wesołych i rodzinnych Świąt dla Ciebie i dla Twoich bliskich

    • Aga Bednarska 19 kwietnia, 2019 at 21:14 - Reply

      Cudowny pomysł.? Janina, bardzo Ci dziękuję i ze wzajemnością – wspaniałego czasu. ? Ściskam.

  17. Asia 7 marca, 2019 at 20:38 - Reply

    A czy to będzie wielki nietakt jak zapytam jakiej konkretnie gorzkiej czekolady używasz, no bo każda smakuje inaczej…

  18. Asia Zet 3 marca, 2019 at 19:11 - Reply

    Mniam! Synek uwielbia 🙂 my tez pałaszujemy 🙂 ostatnio do ciasta dodalam czekolade kawowa i tez super smakuje! Dzis zrobilam dwie tortownice bo jedna to za mało 😉

  19. janina 10 lutego, 2019 at 17:43 - Reply

    Zrobiłam. Jest takie aksamitne, dobrze się kroi i jeszcze lepiej smakuje.

    • Aga Bednarska 17 lutego, 2019 at 20:05 - Reply

      Pani Janino, ale się ciesze! Pisze i się uśmiecham… Dziękuję bardzo za ten miły wpis. Ściskam. :*

  20. Kamila 23 stycznia, 2019 at 20:39 - Reply

    Przekonałas! Zrobiłam na dzień babci i dziadka… szał i zjedli wszystko z ogromna satysfakcja. Kochana jesteś a te twoje przepisy to skarb!

    • Aga Bednarska 27 stycznia, 2019 at 10:02 - Reply

      Kamila, bardzo się cieszę, ze szło placka zjeść. Twój wpis, to wielki dla mnie komplement. Dziękuję i do napisania. ???

  21. Kamila 22 stycznia, 2019 at 20:23 - Reply

    Przekonałas! Zrobiłam na dzień babci i dziadka… ciekawa jestem bo miski wylizane.

  22. KAROLINA 30 listopada, 2018 at 12:53 - Reply

    Krem bajecznie dobry, idealna konsystencja, kroi się rewelacyjnie, nic tylko robić i wcinać – delicje 🙂

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:15 - Reply

      Karolina, przepraszam, że dopiero teraz Ci na komentarze odpowiadam, ale wpadałam i wypadałam w internet bardzo z doskoku. Miło mi czytać, że ciacho podeszło. Dziękuję Ci za ta piękna rekomendację. Ściskam. :*

  23. Ela 21 listopada, 2018 at 18:22 - Reply

    Ciasto faktycznie obłędne ? w naszym menu zagości na stałe, wszystkim przypadło do gustu a gościom będziemy serwować z wielką przyjemnością. Prowadzimy mały pensjonat i szukam takich perelek dobrze ze trafiłam na Twojego bloga. Ciasto w moim wykonaniu można zobaczyć na naszej stronie na Facebooku pod BezTroski. Pozdrawiam i dalszych wspaniałych przepisów życzę. Ela

    • Aga Bednarska 26 listopada, 2018 at 20:16 - Reply

      Elu, miło mi czytać Twój wpis. Dziękuję za niego. Z przyjemnością „zlustruje” Waszą stronę i mój placek na niej. 😀 Ściskam.

  24. Marlena 20 lipca, 2018 at 08:34 - Reply

    Witaj Aga! Na Twój blog trafiłam przypadkowo, jednak myślę, że to był najlepszy przypadek, jaki ostatnio mi się trafił:) Przed czterema miesiącami żyjąc w nieświadomości mojej nietolerancji na pszenicę, mleko krowie, jajka (niestety:( ) wcinałam to, czego nie mogłam. Jednak gdy się dowiedziałam, że powyższych nie mogę, to zmieniło się ( co uważam za ogromny sukces) moje podejście do siebie samej i mojej diety. Rozpoczęłam poszukiwania przepisów (przewertowałam pół internetu) i tak do Ciebie trafiłam. Nie dość, że Twoje przepisy są „okraszone” ciekawymi historycznie opisami, to jeszcze SĄ PROSTE i co ważne, z charakterem. Czyli nie mdłe, byle jakie tylko zachęcające do spróbowania, krótko mówiąc zapraszające do wspólnej uczty smaków:)) Czym by było zachwalanie bez próby? Dlatego na pierwszy rzut poszło obłędnie czekoladowe ciasto. No i jest to miłość od pierwszego wejrzenia:)) Nie tylko moja, bo wyniosłam ciacho z domu i obdzieliłam kilka osób. Ochom i achom nie było końca, a to dlatego, że od pierwszego kopa wyszło bezbłędnie. Dlatego kończąc ten przydługi komentarz dziękuję Ci Agnieszko za to, że dzielisz się swoją pasją w ten właśnie sposób, który można wyczytać w każdym przepisowym wpisie. Pozostanę z Tobą na dłużej, ponieważ mam ochotę wybrać się z Tobą w podróż smaków:-) Pozdrawiam serdecznie i do następnego razu.

    • Aga Bednarska 24 lipca, 2018 at 18:52 - Reply

      Cześć Marlena! Tym pięknym wpisem połechtałaś fest moje ego. Odpisujé i się uśmiecham… Dziękuję Ci bardzo. Cieszę się niezmiernie, że nie tylko przepisy, ale i ich okrasa tekstowa Ci się widzi. Długo miałam opory przed tymi historycznymi wstępami, ale w końcu skrzywienie historyczne zwyciężyło. Stwierdziłam, że i tak nikt słowa wstępnego nie czyta. ? Dobry placek wybrałaś. ? Czekoladowy i szarlotka, to moje ciasta imprezowe – niezawodne i smaczne. Czuj się, jak na swoim i pisz do mnie, jak będziesz miała ochotę. Ściskam Cię bardzo. ?

  25. Asia 8 kwietnia, 2018 at 07:53 - Reply

    Ciasto jest przepyszne!! Robiłam je już dwa razy i za każdym razem wyszło, Dziękuję za przepis 🙂

    • Aga Bednarska 8 kwietnia, 2018 at 19:55 - Reply

      Asiu, jak mi wychodzi, to każdemu wyjdzie. 😀 Podobno nie powinno się mówić źle o sobie, więc tematu swoich zdolności cukierniczych rozwijała nie będę. 😀 Bardzo jestem szczęśliwa, że ciasto Ci podeszło. Dziękuje bardzo za wpis… :*

    • Danka 23 czerwca, 2023 at 19:16 - Reply

      K

    • Danka 23 czerwca, 2023 at 19:17 - Reply

      Proszę o pomoc !!!!Zważylo mi się mleko kokosowe z czekolada !!! Jak mogę to uratować ??????

      • Aga Bezglutenowe Jadło 1 lipca, 2023 at 11:20

        Jeżeli mleko kokosowe się warzy, to znaczy, że jest już niezdatne do spożycia – takie mam z warzeniem mleka kokosowego doświadczenia.

  26. Aldona 19 lutego, 2018 at 17:47 - Reply

    Witam, jestem „nowa” tutaj, ciekawe przepisy, komplement. Mam pytanie: jak jest napisane „300 ml mleka kokosowego (lub innego) – gęsta część, tu użyłam z puszki)” – tzn. te 300g to wlasnie ta gesta czesc, czy jak to rozumiec? Ma byc tylko ta gesta czesc? Moze byc smietanka kokosowa lub blok rozpuszczony? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 19 lutego, 2018 at 18:02 - Reply

      Cześć Aldona! Przepisy nie są złe, zapraszam do korzystania. Znaczy idzie ugotować ze smakiem, więc mam nadzieję, że wspólnie pogotujemy. Miałam takie mleko, które w 3/4 puszki było twarde, a reszta, to jakaś woda. Dałam to gęste. Generalnie chodzi o tłuste mleko, nie takie domowe, więc spokojnie możne być każde inne kupne. Oczywiście im więcej tłuszczu, tym lepiej, bo lepszy tym samem jest skład. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam i do napisania.

  27. Malgorzata 1 lutego, 2018 at 20:01 - Reply

    Czy zamiast nerkowcow można dać migdały? Wyzarli mi…

    • Aga Bednarska 2 lutego, 2018 at 05:34 - Reply

      Małgosiu, nie robiłam, ale można podmienić. Będzie inny smak. Nerkowce sprawiają, że jest bardziej mlecznie, migdały, że migdałwo. 😉 Pozdrawiam.

  28. magda 8 grudnia, 2017 at 18:20 - Reply

    Aga to ciasto jest obłędne 🙂 Moje dzieciaki wcinają i ciągle wołają o dokładkę:) Goście w szoku co to za rarytas każdy o przepis prosi:)

    • Agnieszka Bednarska 8 grudnia, 2017 at 18:35 - Reply

      Magda, bardzo się ciesze i dziekuję, że tym plackiem postanowiłaś gości przyjąć… A dzieci, to są najlepsi krytycy kulinarni, bo nie ściemniają… Albo cos smakuje, albo nie. 🙂 Tym bardziej się teraz rozpływam… Dziękuję za Twój czas i wpis. Ściskam Was mocno- gości też. :*

  29. Diana 12 listopada, 2017 at 09:38 - Reply

    Pyszne to ciastko , właśnie się objadamy nim. Nawet mojemu Niejadkowi smakuje ?

    • Agnieszka Bednarska 12 listopada, 2017 at 12:11 - Reply

      Cześć Diana. Dziękuje Ci bardzo za ten niezwykle miły wpis… Jest to dla mnie największy komplement. Ściskam mocno i do napisania. :*

  30. Patrycja 7 października, 2017 at 07:52 - Reply

    Witam! Czy Zamość Oleju Kokosowego Może Być W Masie Użyty Olej Rzepakowy?

    • Agnieszka Bednarska 7 października, 2017 at 08:40 - Reply

      Patrycja, nie, bo nie idzie nam w tym placku o tłuszcz, ale o to, by konsystencja była dosyć zwarta. Olej kokosowy w lodówce twardnieje. Jeżeli nie masz, to nie daj żadnego tłuszczu, ale użyj gorzkiej czekolady (ma więcej miazgi kakaowej).Pozdrawiam.

  31. Karolina 27 września, 2017 at 16:56 - Reply

    Jestem w trakcie PRZYRZĄDZania 🙂 podzielę się efektem niebawem… pozdrawiam 🙂

    • Agnieszka Bednarska 28 września, 2017 at 08:29 - Reply

      😀 oby posmakowało. Z niecierpliwością czekam na Twoją opinie. :*

  32. gin 23 września, 2017 at 08:28 - Reply

    Wygląda na obłędnie czekoladowe, pycha! 🙂

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 14:54 - Reply

      Gin, jest przepyszne. Rób, takie kalorie w urodę idą. 🙂 Pozdrawiam.

  33. Sylwia 22 września, 2017 at 22:41 - Reply

    jejku pysznie wyglada :)trzeba sprobowac i zrobic zwlaszcza ze jestem uzalezniona od czekolady:}

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 14:55 - Reply

      Sylwia, myślę, że będziesz zachwycona. Mam kilka jego wersji, także na tym nie poprzestanę i mam nadzieje, że i Ty tez nie. Buźki. :*

  34. Astrid white 22 września, 2017 at 18:08 - Reply

    MniAmmmm!!!!

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 14:56 - Reply

      Mam nadzieje, że kiedyś go razem spałaszujemy. :*