Lody z mojego dzieciństwa, na żółtkach.Gdy zostają nam żółtka i nie wiemy, co z nimi zdobić, to zdóbmy ten smaczny deser. Zamiast mleka czy śmietany pochodzenia zwierzęcego mleko roślinne. Możemy je wykonać na każdym. Najlepiej w maszynie do lodów, lub wstawić w takim czasie, żeby mieć możliwość przemieszania co jakiś czas.

Składniki:

400 ml mleka roślinnego – im tłuściejsze, tym lepsze np. kokosowe

5 żółtek

2 łyżeczek ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

2-3 łyżek ksylitolu

1 łyżka arrowroot – opcjonalnie, dałam, bo miałam pod ręką, ale same żółtka dadzą radę, można spokojnie pominąć

Szczypta soli

1/2 łyżeczki cytryny jeżeli robimy na kokosowym mleku

Wykonanie:


1. Żółtka miksujemy z ksylitolem na puszystą masę, dodajemy do zimnego mleka. Dokładnie miksujemy. Wsypujemy skrobię (arrowroot), ekstrakt lub wanilię, mieszamy i na małym ogniu, mieszając podgrzewamy do chwili, aż mleko gęstnieje- robi się budyniowate-, ściągamy z „ognia”, nie zagotowujemy!

2. Masę próbujemy, jeżeli trzeba, dodajemy więcej słodzidła. Chłodzimy. Na kilka godzin do zamrażalki (maszyny do lodów), co jakiś czas mieszając.

Komentarze:
6 komentarzy
  1. Agata 27 marca, 2019 at 16:04 - Reply

    Ratunku! Właśnie mi się zważyła masa….I wpadłam na to że może to wina mleka? Bo robiłam nie na takim 100% tylko migdałowe z kartonu w składzie woda,migdały, syrop z agawy i lecytyna ze słonecznika…. haha dzieci siedzo i czekajo na lody:):)

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:12 - Reply

      Nie robiłam nigdy na migdałowym, więc cieżko mi się odnieść…

    • Joasia 29 sierpnia, 2020 at 12:46 - Reply

      Jak mi się zważyła to blender załatwił sprawę, wyszły pyszne!

  2. Barbara 5 czerwca, 2017 at 23:50 - Reply

    Aga jesteś niesamowita?pozdrawiam

  3. Barbara 5 czerwca, 2017 at 15:28 - Reply

    Super ??

    • Agnieszka Bednarska 5 czerwca, 2017 at 19:30 - Reply

      Basiu, polecam ku uwadze, szczególnie, jak żółtka nam z czegoś innego zostają. Buziaki