Desery bez pieczenia

Lody waniliowe. Bez glutenu, bez cukru, bez mleka.


Lody z mojego dzieciństwa, na żółtkach.Gdy zostają nam żółtka i nie wiemy, co z nimi zdobić, to zdóbmy ten smaczny deser. Zamiast mleka czy śmietany pochodzenia zwierzęcego mleko roślinne. Możemy je wykonać na każdym. Najlepiej w maszynie do lodów, lub wstawić w takim czasie, żeby mieć możliwość przemieszania co jakiś czas.

Składniki:

400 ml mleka roślinnego

5 żółtek

2 łyżeczek ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

2-3 łyżek ksylitolu

1 łyżka arrowroot – opcjonalnie, dałam, bo miałam pod ręką, ale same żółtka dadzą radę, można spokojnie pominąć

Szczypta soli

1/2 łyżeczki cytryny jeżeli robimy na kokosowym mleku

Wykonanie:


1. Żółtka miksujemy z ksylitolem na puszystą masę, dodajemy do zimnego mleka. Dokładnie miksujemy. Wsypujemy skrobię (arrowroot), ekstrakt lub wanilię, mieszamy i na małym ogniu, mieszając podgrzewamy do chwili, aż mleko gęstnieje- robi się budyniowate-, ściągamy z „ognia”, nie zagotowujemy!

2. Masę próbujemy, jeżeli trzeba, dodajemy więcej słodzidła. Chłodzimy. Na kilka godzin do zamrażalki (maszyny do lodów), co jakiś czas mieszając.

5 thoughts on “Lody waniliowe. Bez glutenu, bez cukru, bez mleka.

  1. Ratunku! Właśnie mi się zważyła masa….I wpadłam na to że może to wina mleka? Bo robiłam nie na takim 100% tylko migdałowe z kartonu w składzie woda,migdały, syrop z agawy i lecytyna ze słonecznika…. haha dzieci siedzo i czekajo na lody:):)

Odpowiedz na „BarbaraAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *