Desery bez pieczenia

Krówki z nerkowca. Burfi. Bez glutenu, bez mleka, bez jajek, wegańskie.

Burfi, to bardzo popularny indyjski świąteczny deser. Można go wykonać z wielu składników. Tu przepis na „krówki” z nerkowca. Smakołyk jest słodki, twardy, ale nie tak mocno, jak sezamki. Po kilku dnich w lodówce kruszeje i do złudzenia przypomina kruche krówki. 

Składniki:

(Ok. 6 batoników)

80 g orzechów nerkowca

5 łyżek wody różanej (można użyć zwykłej)

1 łyżka ksylitolu

3 daktyle- namoczone, jeżeli suszone, miękkich nie trzeba moczyć.

bakalie, płatki róży itp. do posypania-opcjonalnie

Wykonanie:

1. Orzechy mielimy na mąkę. Podprażamy ją na patelni do momentu, aż zacznie wilgotnieć, lekko się zlepiać.

2. W drugiej patelni zagotowujemy wodę z ksylitolem. Dodajemy roztarte daktyle. Wsypujemy mąkę z nerkowca.

3. Ustawicznie mieszając podgrzewamy masę przez kilka minut, aż zacznie przywierać do łyżki.

4. Wykładamy ją na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy. Wyrównujemy brzegi, nadajemy kształt prostokąta.

5. Możemy posypać ulubionymi bakaliami (pistacje, migdały) czy płatkami róży.

6. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

7. Przechowujemy w lodówce z zamkniętym pojemniku spokojnie do dwóch tygodni.

Rady:

W początkowej fazie mieszania wody z ksylitolem, daktylami, a zmielonymi  orzechami może nam się wydawać, że płynu jest za mało-nie dolewajmy go jednak, wszystko się będzie ładnie łączyło podczas podgrzewania, z orzechów wytrąci się tłuszcz.

Uważajmy, żeby nie przypalić masy-najlepiej użyć patelni z powłoka nieprzywierająca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *