Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo prosto. Potrzebne są nam tak naprawdę tylko orzechy lub nasiona i czekolada. Z nasion słonecznika zrobimy pyszne nadzienie chałwowe, z migdałów marcepanowe, a chociażby z orzechów ziemnych fistaszkowe.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Czekolada

2 tabliczki kupnej lub domowej z podwójnej porcji

Nadzienie:

60 g. orzechów lub nasion (np. słonecznik)- na zdjęciu nadzienie z fistaszkami.

1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

1 łyżka słodzidła-do wyboru: miodu, ksylitolu (zmielonego na puder), szczypty stewii.

Szczypta soli

Papilotki – małe, o średnicy 35 mm.

Wykonanie:


1. Orzechy/nasiona podprażamy na patelni. Studzimy i blenderujemy do konsystencji gęstego masła-ma być rozdrobnione, plastyczne. Dodajemy słodzidło, olej, sól, mieszamy.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

3. Napełniamy papilotki częścią czekolady, robimy dno. Czekamy, aż zacznie zastygać, umieszczamy zdobiony z masy orzechowej krążek. Zalewamy czekoladą.

4. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.

Zapraszam na Facebooka:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
2 komentarze
  1. Ania gorczyca 10 lutego, 2017 at 13:38 - Reply

    Mniam, mniam! Robie na walentynki! ?❤??

    • Agnieszka Bednarska 14 lutego, 2017 at 11:21 - Reply

      🙂 Mam nadzieje, ze posmakują. Pozdrawiam. 🙂