Desery bez pieczenia

Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym. Bez glutenu, bez laktozy.


Babeczki robi się bardzo szybko i bardzo prosto. Potrzebne są nam tak naprawdę tylko orzechy lub nasiona i czekolada. Z nasion słonecznika zrobimy pyszne nadzienie chałwowe, z migdałów marcepanowe, a chociażby z orzechów ziemnych fistaszkowe.

Składniki na ok. 12 sztuk:

Czekolada

2 tabliczki kupnej lub domowej z podwójnej porcji

Nadzienie:

60 g. orzechów lub nasion (np. słonecznik)- na zdjęciu nadzienie z fistaszkami.

1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego

1 łyżka słodzidła-do wyboru: miodu, ksylitolu (zmielonego na puder), szczypty stewii.

Szczypta soli

Papilotki – małe, o średnicy 35 mm.

Wykonanie:


1. Orzechy/nasiona podprażamy na patelni. Studzimy i blenderujemy do konsystencji gęstego masła-ma być rozdrobnione, plastyczne. Dodajemy słodzidło, olej, sól, mieszamy.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

3. Napełniamy papilotki częścią czekolady, robimy dno. Czekamy, aż zacznie zastygać, umieszczamy zdobiony z masy orzechowej krążek. Zalewamy czekoladą.

4. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.

Zapraszam na Facebooka:

img_0157-13.jpg

2 thoughts on “Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym. Bez glutenu, bez laktozy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *