Desery bez pieczenia

Cudowne figi w czekoladzie. Bezglutenowe, wegańskie, doskonałe!

Figa jest ciekawym owocem, a właściwie to nawet nie owocem. Tak naprawdę to dno kwiatowe, które zawiera w sobie sporą ilość drobniutkich kwiatów. Kwiatostan nigdy nie widzi światła dziennego, do zapylania dochodzi wewnątrz kwiatowej sakiewki, również wewnątrz wydawane są nasiona.

Warto włączyć figi do swojego pożywienia. Szczególnie te suszone. W 100 g suszu znajduje się prawie tyle wapnia, co w szklance mleka. Ze wszystkich suszonych owoców są najlepszym źródłem błonnika. Zawierają również sporą ilość potasu, magnezu.

Zapraszam Cię na niezwykłe doznania smakowe. Figi w czekoladzie są obłędnie pysznym deserem, który bardzo prosto i szybko się wykonuje. Cudowna słodycz przełamana gorzką czekoladą. Mam nadzieję, że się na nie skusisz. Zachwyt gwarantowany! Jest to również świetna propozycja do przyjęcia gości. Zaskakuje i robi wrażenie pomysłem.

Składniki:

10 fig – suszonych

1 łyżeczka wody różanej – opcjonalnie ale namawiam do użycia, warto

1 czekolada gorzka 70 % lub wedle preferencji

kilka orzechów włoskich

Wykonie:

1. Figi zalewamy wodą, dodajemy wodę różaną i odstawiamy do lodówki na noc lub na ok. 10-12 godzin.

2. Odsączamy owoce na sitku, wykładamy na papierowy ręcznik i dokładnie osuszamy.

3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zanurzamy w niej figi, odsączamy na widelcu z jej nadmiaru, układamy na papierze do pieczenia.

4. Na każdą figę układamy kawałek orzecha włoskiego.

2 thoughts on “Cudowne figi w czekoladzie. Bezglutenowe, wegańskie, doskonałe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *