Francja elegancja. Wysmakowany styl ubioru, wysmakowana kuchnia… Warto z jednego i drugiego czerpać pełnymi garściami.

Dzisiaj zapraszam Cię przygotowania Crème pâtissière (kremu budyniowego),  klasycznego kremu do ciast, deserów, sufletów. W swej oryginalnej wersji robi  się go z mleka krowiego, u mnie jest to zawsze kokosowe.

Składniki:

150 ml mleka kokosowego – z kartonu, puszki

100 ml wody

2 żółtka

25 g skrobi kukurydzianej

25 g ksylitolu – lub według swoich preferencji – lub inne preferowane słodzidło

1/2 laski wanilii – ziarenka lub ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

1. Mleko, wodę wanilię mieszamy ze sobą, zagotowujemy.

2. Żółtka wraz z ksylitolem ubijamy na jasną, puszystą masę, następnie dorzucamy skrobię.

3. Do masy dolewamy połowę gorącego mleka, mieszamy a następnie wlewamy do pozostałego mleka.

4. Mieszając zagotowujemy na niewielkim ogniu.

5. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rady/uwagi:

  • do masy dla dorosłych można dodać alkohol np. brandy.
Komentarze:
7 komentarzy
  1. Mia 15 stycznia, 2024 at 17:18 - Reply

    Czy ten krem będzie pasował do karpatki?

  2. Olesia 30 maja, 2020 at 18:09 - Reply

    Super przepis- robi sie ten krem lekko, latwo i przyjemnie! Nie mialam mleka kokosowego, tylko smietanke kokosowa, wiec rozcienczylam ja woda 3 razy. Zamienilam skrobie kukurydziana na skrobie ziemniaczana i tez wyszlo bardzo dobrze!

    • Aga Bednarska 30 maja, 2020 at 19:03 - Reply

      Olesiu, kreatywność w kuchni, to wielka zaleta. ? Uściskuję Was fest! ❤️?

  3. Aneczka 1 grudnia, 2019 at 07:33 - Reply

    Witam! Czy mleko Kokosowe mogę zastąpić innym mlekiem? I jajka przepiórcze czy dadzą radę zamiast od kurki ??

    • Aga Bednarska 1 grudnia, 2019 at 16:34 - Reply

      Aneczko, nie robiłam na innym, ale myślę, że wyjdzie. Nie będzie może tak budyniowe, bardziej kisielowate, bo inne roślinne mleka nie zawierają tyle tłuszczu, ale będzie smacznie. Na przepiórczych teoretycznie powinno się udać, ale nigdy na nich nie robiłam. Buziaki

  4. Halina 12 lipca, 2019 at 09:37 - Reply

    Dzień dobry, czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana? Jeżeli nie, to czy można ją zastąpić mąką ziemniaczaną?

    • Aga Bednarska 12 lipca, 2019 at 09:48 - Reply

      Dzień doby! Skrobia otrzymywana jest z pręcików kukurydzy, jest biała, a mąka to zmielone ziarna – nie da się maką zastąpić. Można zastąpić ciemniaczaną, tylko proporcję mogą być troche inne. Pozdrawiam.