Budynie, Ciasta, Desery bez pieczenia

Crème pâtissière – francuski krem do ciast, ciasteczek. Bezglutenowy, bez nabiału.

Francja elegancja. Wysmakowany styl ubioru, wysmakowana kuchnia… Warto z jednego i drugiego czerpać pełnymi garściami.

Dzisiaj zapraszam Cię przygotowania Crème pâtissière (kremu budyniowego),  klasycznego kremu do ciast, deserów, sufletów. W swej oryginalnej wersji robi  się go z mleka krowiego, u mnie jest to zawsze kokosowe.

Wykonanie:

150 ml mleka kokosowego – z kartonu, puszki

100 ml wody

2 żółtka

25 g skrobi kukurydzianej

25 g ksylitolu – lub według swoich preferencji – lub inne preferowane słodzidło

1/2 laski wanilii – ziarenka lub ekstrakt waniliowy

Wykonanie:

1. Mleko, wodę wanilię mieszamy ze sobą, zagotowujemy.

2. Żółtka wraz z ksylitolem ubijamy na jasną, puszystą masę, następnie dorzucamy skrobię.

3. Do masy dolewamy połowę gorącego mleka, mieszamy a następnie wlewamy do pozostałego mleka.

4. Mieszając zagotowujemy na niewielkim ogniu.

5. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rady/uwagi:

  • skrobie kukurydzianą można zastąpić ziemniaczaną,
  • do masy dla dorosłych można dodać alkohol np. brandy.

2 thoughts on “Crème pâtissière – francuski krem do ciast, ciasteczek. Bezglutenowy, bez nabiału.

  1. Dzień dobry, czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana? Jeżeli nie, to czy można ją zastąpić mąką ziemniaczaną?

    1. Dzień doby! Skrobia otrzymywana jest z pręcików kukurydzy, jest biała, a mąka to zmielone ziarna – nie da się maką zastąpić. Można zastąpić ciemniaczaną, tylko proporcję mogą być troche inne. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *