Zapraszam Cię na szybki i smakowity deser. Idealny do szkoły, pracy. Robi się go błyskawicznie. W tym przepisie wykorzystałam preparowany ryż, ale można do niego użyć wszelkich tego typu ziaren lub ich mieszanki.

Składniki (ok 6-8 batonów):

Ok. 1 szklanki ryżu preparowanego

4 łyżek masła orzechowego np. fistaszkowego, z nerkowców, migdałowego – tutaj fistaszki

3 łyżek syropu z daktyli, tapioki

Ksylitol opcjonalnie – zależy, jaką słodkość chcemy osiągnąć i jak słodki jest syrop, bo np. z tapioki jest średnio słodki – u mnie ten właśnie.

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy na patelni, podgrzewamy do rozpuszczenia, chwilę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.

2. Dodajemy ziarna, mieszamy.

3. Wykładamy do naczynia wyłożonego papierem, mocno uciskamy nadając kształt prostokąta.

4. Umieszczamy na kilka godzin w lodowce. Kroimy na batony.

Rady:

  •  zamiast ryżu możemy dać grykę, amarantus, jagłę solo lub ich mieszankę;
  • batony na ksylitolu będą bardziej zwarte, lepiej sklejone, nie kleiste. Na syropach będzie bardziej kleiście. Nie skleja się bardzo mocno, jak na ksylitolu, ale będą się oczywiście trzymać i będą smaczne.

Komentarze:
5 komentarzy
  1. Aga 28 marca, 2022 at 10:17 - Reply

    Hej, można syrop z daktyle zamienić na miód?

  2. Agnieszka 6 lutego, 2018 at 13:02 - Reply

    Zrobiłam wczoraj, z tahini – źródło wapnia w pysznej formie. Wyszły super!

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2018 at 11:26 - Reply

      Cześć Agnieszka! Na to nie wpadłam, a tahini w lodówce stoi… Ściągnę od Ciebie pomysł. Dziękuję za wpis i bardzo się cieszę, że przepis podszedł. Bużki:*

  3. Patrycja 4 lutego, 2018 at 18:24 - Reply

    fajne! 🙂

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2018 at 11:28 - Reply

      Siema Patrycja! 😀 Mam nadzieję, że Ci podejdzie, ale myślę, że tak. 😀 Do napisania… :*