Desery bez pieczenia

Bananowe kulki mocy. Pyszne! Lepsze niż ze sklepu. Daktylowe kęski. Bezglutenowe, wegańskie. 

Trochę trwało, zanim wpadłam na sposób, jak zmiękczyć suszone daktyle nie mocząc ich w wodzie. Moczenie zawsze sprawia, że masa daktylowa jest delikatnie rzadka i trzeba wyrównywać to innymi składnikami. Chciałam ten etap ominąć. W końcu eureka! Para wodna! Olśnienie przyszło niespodziewanie i na tyle skuteczne, że od razu chciałam to wypróbować. Temperatura sprawiła, że daktyle stały się mięciutkie, a zawarty w nich cukier pod wpływem pary świetnie skleił składniki, które po wystudzeniu szybko zastygły. Wyszło  doskonale! Jak to w życiu „mała rzecz, a cieszy”…


Składniki:

Ok. 110 g suszonych daktyli

75 g nerkowców – zmielone na mąkę

40 g czipsów bananowych – zmielone w młynku lub rozdrabniaczu

30 g rodzynek – zmielonych w młynku lub rozdrabniaczu

Kilka ziarenek soli – u mnie w kuchni kłodawska, która ma większe kawałki od „zwykłej”

Wykonanie:

1. Daktyle gotujemy na parze przez ok. 8- 10 minut – możemy użyć durszlaka.

2. W misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy daktyle, miesimy dłońmi. Powstanie zwarta kula.

3. Z masy formujemy małe kuleczki, które spłaszczamy nadając kształt kwadracika. Możemy oczywiście uformować, jak nam się podoba.

4. Umieszczamy w lodowce na kilka godzin do zastygnięcia.

Rady/uwagi:

  • rodzynki, nerkowce mielimy oddzielnie – jest wygodniej;
  • kuleczki możemy przesypać mąką kokosową lub ryżową – nie będą się sklejać.

1 thought on “Bananowe kulki mocy. Pyszne! Lepsze niż ze sklepu. Daktylowe kęski. Bezglutenowe, wegańskie. 

Odpowiedz na „Forever FitAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *