Ciastka, Przekąski

Pieczone morele z orzechami. Tureckie łakocie. Bezglutenowe, wegetariańskie. 

Ten deser jest idealny na niespodziewane zachcianki słodkościowe. Niezwykle aromatyczny, słodki, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Prawdziwa rozkosz dla zmysłów…

Składniki:

Ok. 12 suszonych moreli – niesiarkowanych (jeżeli są twarde moczymy w ciepłej wodzie ok. 20 minut)

Ok. 25 g orzechów włoskich

1/2 łyżeczki esencji waniliowej – opcjonalnie

Ok. 60 ml wody

ok. 1 łyżeczka masła klarowanego

Wykonanie:

1. Orzechy siekamy.

2.  Morele nacinamy, ale nie przecinamy do końca. 

3. W nacieńcie wkładamy orzechy. Układamy niewielkim naczyniu, formie do pieczenia.

4. Wodę mieszamy z ekstraktem waniliowym. Podlewamy nim morele.

5. Na każdą morele wykładamy kawałeczek masła klarowanego.

6. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopnach. 

7. Podajemy tuż po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem możemy posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *