Ciasteczka

Naan-e Gerdooi-tradycyjne perskie ciastka orzechowe. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru.

Uwielbiam kuchnię Bliskiego Wschodu za jej smaki, zapachy, kulturę sięgającą tysiące lat. Dzisiejszy wpis poświęcony będzie tradycyjnym perskim ciasteczkom. Słodkie, orzechowe, z nutą kardamonu i róży.  Czy można chcieć czegoś więcej? 🙂


Składniki:

ok. 20 sztuk

200 g orzechów włoskich (plus parę na ozdobę)

4 żółtka

50 g ksylitolu zmielonego na puder

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka roztartych jadalnych płatków róż lub 1 łyżka wody różanej

4 nasiona kardamonu- rozgniecione

Wykonanie:

1. Orzechy mielimy na grubą mąkę.


2. Żółtka ucieramy z ksylitolem do białości.

3. Dodajemy do żółtek orzechy wraz z pozostałymi składnikami. Mieszamy drewnianą łyżką.

4. Łyżką lub wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe, spłaszczone ciasteczka. Ozdabiamy kawałkiem orzecha. Układamy, w odstępach na wyłożonej pergaminie blasze.

5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150 stopni, a potem studzimy na kratce.

Rady:

W oryginalnej recepturze cukru jest 100 g, można go zwiększyć- dla nas byłoby to za słodkie.

Zapraszam na fan page:

img_0157-13.jpg

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *