Jeżeli szukasz smacznych i niezawodnych pierników bez jajek, nabiału, glutenu i cukru, to jesteś w słusznym miejscu. Pomimo tylu ograniczeń ciastka smakują iście piernikowo. Są pyszne! Duża w tym zasługa powideł śliwkowych i przypraw. Pierniczki świetnie się przechowują. Nie są twarde, więc nie trzeba ich robić wcześniej.


Składniki (20 sztuk):

100 g migdałów – u mnie płatki – zmielonych na mąkę

30 g mąki ryżowej

40 g skrobi ziemniaczanej

40 g powideł śliwkowych

30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – temperatura pokojowa

4 łyżki wody

2 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i smaczniejszy

1/2 łyżeczka mielonego suszonego imbiru

1/3 startej gałki muszkatołowej – może być już zmielona

3 goździki – zmielone/utłuczone

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa: 1/2 rozpuszczonej gorzkiej czekolady plus migdały, biały mak.


Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy tłuszcz, powidła mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy wodę, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, a najlepiej na 1 godzinę.

2. Ciasto podsypujemy obficie mąką ziemniaczaną wałkujemy, wykrawamy ciastka. Pieczmy w 180 stopniach około 15 minut, ale czas jest szacunkowy pod mój piekarnik. Doglądajmy ich i jak tylko poczujemy zapach, to wyjmujmy.

3. Ciastka studzimy polewamy lukrem lub polewą. Ozdabiamy według własnych upodobań.

Rady:

  • nie pomijajmy przypraw, jeżeli zależny nam na piernikowym smaku,każda jedna jest tu istotna;
  • ciasto w lodówce nabiera zwartej konsystencji, więc nie przejmujmy się jego początkowym wyglądem – będzie można go wałkować.

Komentarze:
28 komentarzy
  1. Ewelina 20 grudnia, 2021 at 19:10 - Reply

    Wykroiłam je za cienko, ale i tak wyszły pysznie! <3

  2. Ewa Marczyńska 14 grudnia, 2021 at 15:58 - Reply

    Najlepsze pierniczki jakie jadłam.Od jakiegoś czasu są na stałe w naszych wypiekach.Smakują jak te najlepsze rodem z Ameryki.Jeszcze lepsze po kilku dniach nabierają mocy:)Agnieszka gratuluje przepisu.Ja mam do nich słabość.Proste w przygotowaniu a takie pyszne.:)

  3. Angela 30 listopada, 2020 at 10:35 - Reply

    Hej. Czym mogę zastąpić ksylitol? Czy np daktylami może być? Nie mam pomysłu na pierniczki dla roczniaka?

  4. Magda 28 listopada, 2020 at 18:47 - Reply

    Hejka….mam pytanie czy to 40 g skrobi ziemniaczanej jest do ciasta czy do podsypywania….czy do podsypywania dodatkowo?

  5. Monika 21 listopada, 2020 at 16:53 - Reply

    A czy mozna wogole zrezygnowac z maki ryzowej na rzecz migdalowej?

    • Aga Bednarska 21 listopada, 2020 at 18:46 - Reply

      Ciasto może być za mokre bez ryżowej lub innej tego typu np. kukurydzianej, sorgo.

  6. Monika 21 listopada, 2020 at 16:30 - Reply

    A czym mozna zastapic migdaly?

    • Aga Bednarska 21 listopada, 2020 at 18:46 - Reply

      Można próbować innymi mąkami orzechowymi, ale sceptycznie do tego podchodzę. W przepisach bezglutenowych bezjajecznych bez wypróbowania nie jestem w stanie bez prób zagwarantować sukcesu.

  7. Justyna 6 grudnia, 2019 at 05:17 - Reply

    Czyli mąki migdałowej 100 g, tak? I co zamiast ksylitolu? Mogę zamienić na tyle samo syropu klonowego lub z daktyli?

  8. Imeon 31 maja, 2019 at 14:58 - Reply

    Witam,
    Czy mozna czymś zastąpić mąkę ryżową- akurat jej nie mogę?:-(

    • Aga Bednarska 31 maja, 2019 at 15:08 - Reply

      Cześć! Najbardziej neutralna z sorgo, można też np. owsianą. Pozdrawiam

  9. Agnieszka 22 listopada, 2018 at 16:57 - Reply

    Gdybym chciała dodać miód zamiast ksylitolu to ile najlepiej? Pierniczki chcę zrobić z myślą o moim dwuletnim celiaku a na ksylitol jeszcze za wcześnie. I jeszcze pytanie odnośnie przypraw. Mam gotową mieszankę z dobrym składem i zastanawiam się ile jej dodać by nie przedobrzyć.

    • Aga Bednarska 26 listopada, 2018 at 20:14 - Reply

      Agnieszka, ciężko mi takie rzeczy pisać bez wypróbowania przepisu – w teorii wszytko wygląda dobrze, przy robocie to już różnie. 😉 1 łyżka czubata miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika – od tego bym wyszła i przed pieczeniem skubnęłabym trochę ciasta i go spróbowała na słodkość.

  10. Kasia 19 grudnia, 2017 at 14:58 - Reply

    Aga, czy da się powidła zastąpić czymś? Może dżem morelowy?

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2017 at 15:03 - Reply

      Kasiu, będzie idealnie… Daj morelowy. Pozdrawiam. :*

  11. Ania 19 grudnia, 2017 at 07:35 - Reply

    Uwielbiam Twoje przepisy, bo są bardzo dokładne i pewnie dlatego zawsze mi wychodzą. Brakuje mi tylko na Twojej stronie ikonki DRUKUJ 🙂 Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2017 at 15:06 - Reply

      Aniu, bardzo się cieszę. Staram się dawać przepisy, które są dobrze przetestowane. Nie może być żadnego w nich przypadku. 😉 A dokładność, to drugie – w bezglutenowym gotowaniu często kilka gram robi różnicę… Dziękuje za sugestię. Sama nie umiem tego zrobić, ale jak tylko będę miała możliwość, to o drukowaniu będę pamiętała. Pozdrawiam.

  12. Basia 18 grudnia, 2017 at 16:59 - Reply

    Genialne! Robię drugą porcję 🙂
    Ja dodaję suszone morele.
    Pozdrawiam!

    • Basia 18 grudnia, 2017 at 18:08 - Reply

      Ja nie wałkuję robię płaskie kulki 🙂

    • Aga Bednarska 19 grudnia, 2017 at 15:08 - Reply

      Siema Basiu! Uszczęśliwiłaś mnie bardzo swoim wpisem. Dziękuję za dobre słowa… Sciskam. :*

  13. Kasia 17 grudnia, 2017 at 21:50 - Reply

    Ciasto aż tak łatwo się nie wałkuje i niestety moja prawie 3 letnia Córka miała problem z wyciągnieciem wyciętych pierniczków ( w innym przepisie było to łatwiejsze) ale smak upieczonych jest wspaniały 🙂 Robiłam już 2 razy (musiałam bo mąż prawie sam wszystkie zjadł hehe ) i za drugim razem dałam mniej wody

    Dziękuje za przepis 🙂

    • Aga Bednarska 18 grudnia, 2017 at 06:05 - Reply

      Cześć! Kasiu, można trzymać ciasto dłużej w lodówce (zamiast godziny to dwie np), wtedy jest bardziej zwarte i lepsze do wykrawania. I mocno podsypywać skrobia ziemniaczaną. Dziękuje Ci za Twój czas i komentarz. Bardzo się cieszę, że ciacha Wam podeszły. Wczoraj jadłam 5 -dniowe i były bardzo smaczne. Jak pierniczki. Ściskam Was mocno. :*

  14. Magdalena 14 grudnia, 2017 at 20:07 - Reply

    Świetna wersja pierniczków 🙂

    • Agnieszka Bednarska 15 grudnia, 2017 at 07:21 - Reply

      Magda, dziękuje Ci bardzo. Mam nadzieję, że się skusisz. Ściskam. :*

  15. Mama Adama 14 grudnia, 2017 at 12:40 - Reply

    Nie możemy migdałów (orzechów też nie) – czyms można zastąpić? Ziemniaków też nie ale mamę ziemniaczaną sprobowalabym może skrobia z manioku?

    • Agnieszka Bednarska 14 grudnia, 2017 at 12:54 - Reply

      Cześć. Poszłabym w kierunku kukurydzianej, gryczanej, ale trzeba ten przepis pod to przerobić – dałabym trochę więcej powideł np. Może być potrzeba większej ilości tłuszczu czy wody. Pozdrawiam.

      • Mama Adama 14 grudnia, 2017 at 15:49

        :/ to nas nie urządza niestety. Na kukurydzę, gryke, jaglana mamy szlaban z powodu nietolerancji. Zostaje nam tylko anarantus, tapioki, kasztan, ryż i topinambur… Ale pokombinuje w mniejszych porcjach, może coś się uda 🙂

      • Agnieszka Bednarska 14 grudnia, 2017 at 16:16

        Daj kasztanowej. Ona dobrze robi w ciastkach, zamiast ziemniaczanej tapioka i będzie tip top. Pozdrawiam.