Ciasteczka

Oatcakes- tradycyjne szkockie ciasteczka. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, bez jajek.

Oatcakes, to bardzo popularny w Wielkiej Brytanii wypiek.  Ciasta sporządza się z grubo mielonej mąki owsiane (lub płatków), smalcu i soli, a serwuje z masłem czy serami. Niezwykle kruche i smaczne- bardzo często je robię, gdyż doskonale zastępują nam pieczywo. 


Składniki:

250 g zmielonych płatków owsianych

60 gram tłuszczu -u mnie masło klarowane, w oryginalnych recepturach smalec wieprzowy

8 łyżek wrzącej wody

1/2 -1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Wykonanie:

1.zmielone płatki wymieszać z sodą, solą, octem.

2. Tłuszcz rozpuścić, gorący wlać do płatków, dolać wrzącą wodę, zagnieść zwarte ciasto.

3 Podsypywać zmielonymi płatkami, wałkować, wycinać krążki.

4. Piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

5. Upieczone, ostudzone, przechowywać w słoiku


Rady:

Ciastka bardzo dobrze się kleją i mimo potencjalnych pęknięć, nie rozpadają.

Jeżeli 8 łyżek wrzącej wody jest nie wystarczające, by zagnieść zwarte ciasto, trzeba dodać jej więcej.

Tuż po upieczeniu są bardzo kruche.

Zapraszam na facebookowy profil bloga:

img_0157-13.jpg

6 thoughts on “Oatcakes- tradycyjne szkockie ciasteczka. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, bez jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *