Jeżeli marzą Ci się biszkopty niczym ze sklepu, to myślę, że ten przepis może spełnić Twoje oczekiwania. Ciastka są leciutkie, chrupiące. Idealne dla dzieci czy do wszelkiego rodzai deserów na zimno. Jeżeli chcesz uzyskać idealnie okrągły kształt, to użyj silikonowej maty do pieczenia makaroników. Przydatny gadżet. Ciastka nie są słodkie, większa ilość ksylitolu czy innego cukru może wpływać na teksturę biszkoptów, ale jeżeli takie lubisz (lub dziecko), to daj go więcej. Wyjść wyjdą, może będą tylko mniej chrupkie. Przed pieczeniem warto mieć na uwadze poniższe rady:

1. Składniki, myślę głównie o jajkach, muszą mieć temperaturę pokojową. 

2. Wszystkie ciasta białkowe ucieramy w jedną stronę. Żółtka ucieramy, aż pobieleją.

3. Piane delikatnie wykładamy do masy łyżką z góry na dół.

4. Ciasto natychmiast po wymieszaniu przekładamy do formy i pieczemy. W innym przypadku mąka nabierze wilgoci, stanie się ciężka, piana opadnie, będzie zakalec.

5. Temperatura pieczenia nie może być za wysoka. Optymalnie 170 stopni.

6. Wstawiając ciasto, należy od razu postawić go tam, gdzie ma stać. Wstrząśnięcie może sprawić, że opadnie.

7. Pieczemy do suchego patyczka, a po wyłączeniu piekarnika pozwalamy biszkoptowi się w nim studzić.

Składniki (ok. 50 sztuk średnica 4 cm):

3 żółtek

5 białek

70 g mąki ziemniaczanej

10 gram ksylitolu

Ekstrakt waniliowy lub inny – opcjonalnie


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 170 – 180 stopni. Przygotowujemy blachę do pieczenia, pamiętając, że ma być taka duża, aby wszystkie biszkopty upiekły się za jednym razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Żółtka z ksylitolem ucieramy do białości. Ręcznie zajmie to z 25-30 minut, mikserem kilka minut. Nie pomijamy tego etapu!  Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy razem z żółtkami dosypując powolutku mąkę ziemniaczaną.

3. Masę wykładamy do rękawa cukierniczego lub stożka zrobionego z papieru do pieczenia, któremu przed wyciskaniem masy obcinamy koniec. Wyciskamy. Pieczemy ok. 15 – 20 minut. Zależnie od piekarnika.

Komentarze:
8 komentarzy
  1. Basia 20 października, 2022 at 17:17 - Reply

    Czy z tego przepisu można upiec ciasto do przełożenia w torcie?

  2. Sylwia 21 lipca, 2020 at 19:35 - Reply

    Czy uda się bez ksylitolu? (Nie zastępując go żadnym słodzidłem).

    • Aga Bednarska 22 lipca, 2020 at 07:48 - Reply

      Nigdy takich nie robiłam, nie mam żadnego doświadczenia, a gdybać nie lubię. 😉

  3. Kasia 10 września, 2019 at 09:37 - Reply

    Czy make ziemniaczana mogę zastąpić z tapioki ?

    • Aga Bednarska 10 września, 2019 at 16:23 - Reply

      Kasiu, tak, ale nie wiem, jaki to będzie miało wpływ na proporcje ciasta. Może trzeba będzie dać mniej ziemniaczanej niż tapioki – ale tak tylko gdybam.

  4. Ania 29 sierpnia, 2019 at 16:08 - Reply

    Masy jest tak dużo, że musiałam rozłożyć na dwie blaszki i włączyć termoobieg. Ładnie rosną, zaraz wyciągam z piekarnika 🙂

    • Aga Bednarska 29 sierpnia, 2019 at 17:01 - Reply

      Trzymam kciuki, żeby wyszły dobre. Buźka :*