W bezglutenowych wypiekach mąka kasztanowa sprawdza się doskonale. Plastycznością przypomina pszenną. Dlatego jest niezwykle przyjemna w obsłudze. Poza tym jest niezwykle smaczna. Słodko – orzechowa. Zawiera wysokiej jakości białko z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, błonnik. To cenne źródło potasu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy B6. Dzięki dużej zawartości miedzi zwiększa odporność organizmu i poprawia pracę mózgu. Niestety mąka nie należy do najtańszych… Cena za kilogram kształtuje się w okolicach 40 zł.

Dzisiaj zapraszam Cię na szybkie, smaczne ciastka z dodatkiem mąki z kasztanów. Ciasta tuż po upieczeniu są chrupiące. Doskonale się przechowują.


Składniki (ok. 12- 15 sztuk):

50 g mąki kasztanowej

20 g skrobi (mąki) z tapioki

20 g mąki ryżowej

30 g oleju kokosowego – pokojowa temperatura

4 daktyle – namoczone w ciepłej wodzie ok. 30 minut wcześniej

3 łyżek mleka roślinnego – u mnie kokosowe

1 łyżeczka ksylitolu – lub więcej

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i bardziej łagodny w smaku

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczka soli

Kolka kropel olejku pomarańczowego – najlepiej naturalnego


Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy tłuszcz, odsączone daktyle i dłońmi je rozcieramy wraz z mąką. Dodajemy mleko roślinne. Szybko zagniatamy zwartą kulę. Umieszczamy ją w lodówce przynajmniej na 30 minut.

2. Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Wałkujemy na pergaminie, przez drugi kawałek pergaminu. Wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Ja piekę, do czasu, aż zaczynam czuć ich zapach.

3. Po upieczeniu ciastka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.

Rady:

  •  po wyjęciu z lodówki ciasto rozgrzejmy w dłoniach, pozgniatajmy trochę;
  •  jeżeli ciasto jest za kruche, to dodajmy odrobinę mleka roślinnego;
  • na rynku można kupić świetny naturalny olejek pomarańczowy otrzymywany z oleju wytłaczanego na zimno z cytrusów. 

Komentarze:
14 komentarzy
  1. Iza 30 maja, 2021 at 11:26 - Reply

    Aga wlasnie upieklam na bal synka w przedszkolu. Wyszly jak glutenowe, zamienilam make ryzowa i dalam kasztanowej wiecej. W smaku super, walkowaly sie przez papier tez super! Dzieki za przepis!

    • Aga Bednarska 5 lipca, 2021 at 17:51 - Reply

      Iza, bardzo miło mi to czytać… To ja dziękuję! :*

  2. Marta 2 lutego, 2020 at 20:13 - Reply

    Czy można dac bez olejku pomarańczowego? Ewentualnie czym to można zastąpić?

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 20:18 - Reply

      Marta, spokojnie możesz pominąć. Możesz też zetrzeć skórkę z pomarańczy lub mandarynki.

  3. Aga 3 listopada, 2019 at 21:19 - Reply

    Jak można zastąpić olej kokosowy?

    • Aga Bednarska 4 listopada, 2019 at 21:13 - Reply

      Aga, masłem klarowanym np.

  4. werkaolkowa 9 grudnia, 2017 at 11:43 - Reply

    Zrobiłam. Wyszły pyszne!

    • Agnieszka Bednarska 9 grudnia, 2017 at 13:30 - Reply

      Cześć. Bardzo miło mi to czytać…motywujące niezwykle… Ciesze się, że posmakowały. Dziękuję za wpis. Pozdrawiam serdecznie. :*

  5. Kesja 4 grudnia, 2017 at 22:10 - Reply

    Czy zamiast tapioka i mąki kasztanowej mogę dodać mielone siemię lniane lub więcej mąki kasztanowej?

    • Agnieszka Bednarska 5 grudnia, 2017 at 19:45 - Reply

      Kesja, niestety nie umiem Ci powiedzieć, jak bez skrobi ciasto się zachowa, bo nigdy tak nie piekłam. Najlepiej spróbować nawet z połowy porcji, co z tego wyjdzie. Pozdrawiam. :*

  6. Ula 4 grudnia, 2017 at 19:45 - Reply

    A moge zastapic daktyle samymi zoltkami?

    • Agnieszka Bednarska 5 grudnia, 2017 at 19:46 - Reply

      Myślę, że żółtka dadzą radę. 🙂

  7. Emilia 1 grudnia, 2017 at 17:49 - Reply

    można pominąć daktyle?

    • Agnieszka Bednarska 1 grudnia, 2017 at 19:33 - Reply

      Hejka Emilia! tutaj daktyle zastępują jajko, więc musiałabyś dać coś innego, albo jajko, jak możecie. Tylko wtedy znów proporcje będą trochę większe. Pozdrawiam.