Ciasteczka

Korzenne herbatniki kasztanowe. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka, wegańskie.

W bezglutenowych wypiekach mąka kasztanowa sprawdza się doskonale. Plastycznością przypomina pszenną. Dlatego jest niezwykle przyjemna w obsłudze. Poza tym jest niezwykle smaczna. Słodko – orzechowa. Zawiera wysokiej jakości białko z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, błonnik. To cenne źródło potasu, miedzi, fosforu, magnezu, żelaza i witaminy B6. Dzięki dużej zawartości miedzi zwiększa odporność organizmu i poprawia pracę mózgu. Niestety mąka nie należy do najtańszych… Cena za kilogram kształtuje się w okolicach 40 zł.

Dzisiaj zapraszam Cię na szybkie, smaczne ciastka z dodatkiem mąki z kasztanów. Ciasta tuż po upieczeniu są chrupiące. Doskonale się przechowują.


Składniki (ok. 12- 15 sztuk):

50 g mąki kasztanowej

20 g skrobi (mąki) z tapioki

20 g mąki ryżowej

30 g oleju kokosowego – pokojowa temperatura

4 daktyle – namoczone w ciepłej wodzie ok. 30 minut wcześniej

3 łyżek mleka roślinnego – u mnie kokosowe

1 łyżeczka ksylitolu – lub więcej

1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego – zdrowszy i bardziej łagodny w smaku

1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczka soli

Kolka kropel olejku pomarańczowego – najlepiej naturalnego


Wykonanie:
1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy tłuszcz, odsączone daktyle i dłońmi je rozcieramy wraz z mąką. Dodajemy mleko roślinne. Szybko zagniatamy zwartą kulę. Umieszczamy ją w lodówce przynajmniej na 30 minut.

2. Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Wałkujemy na pergaminie, przez drugi kawałek pergaminu. Wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Ja piekę, do czasu, aż zaczynam czuć ich zapach.

3. Po upieczeniu ciastka możemy polać rozpuszczoną czekoladą. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku.

Rady:

  •  po wyjęciu z lodówki ciasto rozgrzejmy w dłoniach, pozgniatajmy trochę;
  •  jeżeli ciasto jest za kruche, to dodajmy odrobinę mleka roślinnego;
  • na rynku można kupić świetny naturalny olejek pomarańczowy otrzymywany z oleju wytłaczanego na zimno z cytrusów. 

8 thoughts on “Korzenne herbatniki kasztanowe. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka, wegańskie.

    1. Hejka Emilia! tutaj daktyle zastępują jajko, więc musiałabyś dać coś innego, albo jajko, jak możecie. Tylko wtedy znów proporcje będą trochę większe. Pozdrawiam.

    1. Kesja, niestety nie umiem Ci powiedzieć, jak bez skrobi ciasto się zachowa, bo nigdy tak nie piekłam. Najlepiej spróbować nawet z połowy porcji, co z tego wyjdzie. Pozdrawiam. :*

    1. Cześć. Bardzo miło mi to czytać…motywujące niezwykle… Ciesze się, że posmakowały. Dziękuję za wpis. Pozdrawiam serdecznie. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *