Jedne z najlepszych ciasteczek, jakie udało mi się zrobić. Kruche, kokosowe, które z dnia na dzień stają się jeszcze smaczniejsze. Moje córki je uwielbiają. Doskonały sposób na przemycenie dobrodziejstwa oleju kokosowego.

img_9937

Ciasto:

200 g mąki ryżowej

20 g kakao

40 g ksylitolu (lub innego słodzidła)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka octu

70 g masła klarowanego

3 łyżki mleka roślinnego

1 jajko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego-opcjonalnie

Wykonanie:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę ryżową, sodę, kakao, ksylitol). W drugim naczyniu wymieszać wszystkie mokre produkty (rozpuszczone masło, jajko, mleko, ekstrakt, ocet). Połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu podzielić na mniejsze części. Ciasto wałkować przez papiery do pieczenia-nie będzie przywierało

img_9922

Wykrawać małe kółeczka o grubości ok. 3 mm.

img_9924

Przy pomocy noża przenosić na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo kruche, dlatego zanim je przełożymy muszą z 2 godziny poleżeć.

Masa kokosowa:

50 g śmietanki kokosowej (twardy tłuszcz z górnej części mleka kokosowego)

20 g rozdrobnionych wiórek kokosowych

20 g mąki kokosowej

20 g oleju kokosowego nierafinowanego(pachnący)

1 łyżeczka soku z cytryny

1/3 ekstraktu miętowego-opcjonalnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć w misce.img_9919

W dłoniach formować małe kulki, spłaszczać, kłaść na ostudzonym ciastku i przykrywać drugim lekko dociskając. Ciasteczka po paru godzinach w lodówce są dobrze z masą zespolone. Polecam-pyszne!img_9933

Zapraszam na profil na Facebooku:

img_0157-13.jpg

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Agnieszka 14 kwietnia, 2022 at 11:54 - Reply

    Przepraszam, pomyliłam przepis pod którym miałam dodać pytanie. ????

  2. Agnieszka 14 kwietnia, 2022 at 11:53 - Reply

    Dzień dobry, córką nie może jeść kukurydzy. Co mogę zamiast mąki kukurydzianej dodać? Z góry dziękuję za informację zwrotną. Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 4 maja, 2022 at 19:04 - Reply

      Ja bym dodała sorgo, bo ona się świetnie sprawdza. Pozdrawiam!

  3. Izabela Rybak 2 marca, 2018 at 08:44 - Reply

    Dzien dobry.
    Mam pytanie wczoraj zrobilismy pani ciaateczka oreo,ale wyszly nam troche gorzkie czy moze pani powiedziec od czego to moze byc ?
    Czy to od sody czy mozna zamiast niej dac troszke proszku do pieczenia bezglutenowego?
    Czy moze od kakao uzywalismy extra ciemne firmy DecoMorreno.

    • Aga Bednarska 2 marca, 2018 at 14:28 - Reply

      Cześć Izabela! Gorycz może być od sody. Kakao myślę, że nie miało na to wpływu. Zamiast sody daj proszek do pieczenia i wtedy zobaczymy czy to od tego. Ale obstawiam sodę. Pozdrawiam.

  4. simkna 8 stycznia, 2017 at 13:26 - Reply

    witam ,A co zamiast masła? ma LAKTOZE której spożywać nie MOGĘ z góry dziękuję A odpowiedz

    • Agnieszka Bednarska 22 stycznia, 2017 at 17:40 - Reply

      Masło klarowane nie ma laktozy- na takim zawsze robię. Pozdrawiam.

  5. Justyna 22 listopada, 2016 at 08:33 - Reply

    Jajek też nie mogę – dam siemie lniane. Mleko tylko roślinne – kokosowe?

    • Agnieszka Bednarska 4 grudnia, 2016 at 13:53 - Reply

      Witam. my też bez mleka zwierzęcego się żywimy-każde mleko będzie dobre, kokosowe również. No może z wyjątkiem owsianego, bo za ciężkie. Pozdrawiam. Aga.

  6. Justyna 21 listopada, 2016 at 20:52 - Reply

    Cześć. Nie mogę ryżu – co zamiast maki ryżowej?

    • Agnieszka Bednarska 21 listopada, 2016 at 21:13 - Reply

      Witam. Pod te proporcję musiałabym na spokojnie pomyśleć, a najlepiej wypróbować, jaką inną mąkę dać, by smaczne i nie za bardzo kruche były. Na pewno ciasteczka można zrobić z mąki kokosowej, tylko wtedy zamiast jednego jajka 3 trzeba dodać i 1/3 szklanki mleka. Pozdrawiam