Jedna z moich córek uwielbia fistaszki i masło orzechowe. Matka (ja ;)) uważa jednak, że z fistaszkami za często nie powinna się spotykać. Ale czasem idę na kompromis, bo wiem, że wszelkie skrajności są złe. Wszystko z umiarem i będzie dobrze. 🙂 Dwa – trzy razy na pół roku kupuje ekologiczne masło orzechowe w Rossmannie i robię Łucji (sobie zresztą też) jakieś smakołyki. Między innymi ciacha.

Herbatniki, które tu widzisz, są smaczne, chrupiące, ale nie kruszą się. W słoiku mogą dniami leżeć. Dobrze się przechowują. Idealna przekąska do przedszkola/szkoły. Lubię posmarować je sobie powidłami śliwkowymi. Ciastka w smaku są lekko orzechowe i lekko słodkie. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz jeść fistaszków, zamień masło orzechowe na inne np. migdałowe lub laskowe. Jeżeli lubisz słodkie ciastka, to dodaj więcej słodzidła.

Składniki (ok. 40 sztuk)

100 g mąki ryżowej

60 g mąki z komosy ryżowej – można wymienić na mąkę kukurydzianą

30 g skrobi z tapioki

30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – temperatura pokojowa

150 g masła orzechowego

8 łyżek wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka ksylitolu – można dosłodzić

Szczypta soli

Opcjonalnie przyprawy typu cynamon, imbir, kardamon, wanilia.


Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy tłuszcz, łączymy z mąką. Dodajemy masło orzechowe, wodę, zagniatamy w zwartą kulę. Umieszczamy na ok. 30 minut do lodówki.

2. Ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy na papierze do pieczenia i przez papier. Grubość dobierajmy do własnych upodobań – cienkie są najbardziej chrupiące. Wykrawamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut (co piekarnik, to historia ;)).

Rada:

  • przy wałkowaniu najlepiej dzielić ciasto na nieduże kawałki – jest wygodniej.
Komentarze:
20 komentarzy
  1. Hania 23 października, 2021 at 15:08 - Reply

    A jak się ma do tego tematu masło orzechowe ” go Vege” z biedronki?

    • Aga Bednarska 4 listopada, 2021 at 06:39 - Reply

      Marki VINH THUAN. Pozdrawiam!

  2. Dominika 1 stycznia, 2021 at 22:42 - Reply

    Dzień dobry, czy skrobia z tapioki jest absolutnym zamiennikiem tej ziemniaczanej? Można je stosować wymiennie? W takich samych proporcjach?

    • Aga Bednarska 2 stycznia, 2021 at 08:55 - Reply

      Dzień Dobry! Absolutnym nie jest, nie jest nawet najlepszym ale daje radę w większości przepisów – w takich samych proporcjach. Pozdrawiam!

  3. Aśka 7 stycznia, 2020 at 22:15 - Reply

    Zamiast proszku do pieczenia co mogę dac?

    • Aga Bednarska 8 stycznia, 2020 at 19:05 - Reply

      Aśka, możesz zamienić na sode z dodatkiem soku z octu jabłkowego (czy innego) lub kamień winny.

  4. Ola 24 marca, 2019 at 16:46 - Reply

    super przepis- udało się. Zamiast mąki z komosy- kukurydziana a skrobia poszła ziemniaczana. Wody trochę więcej u mnie poszło. Pyszne!

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:18 - Reply

      Olu, bardzo Ci dziękuję za Twoje słowa. Cieszę się, że przepis Ci „podszedł”. Ściskam fest. ?

  5. Aneta 22 lutego, 2019 at 20:15 - Reply

    Upiekłam, ale nie wyszły chrupiące. Bardzo miękkie, trochę się rozpadają.
    Ogólnie ciasto już przy wyrabianiu kuli trochę się kruszyło, a po wyjęciu z lodówki to strasznie ? Musiałam ugniatać ręką, jak rozwałkowywałam to się rozpadało. Czym to może być spowodowane? Dodajesz masło orzechowe takie bio z syropem z agawy z Rossmana?

    • Aga Bednarska 22 lutego, 2019 at 22:25 - Reply

      Aneta, nie potrafię poradzić, co poszło nie tak. Skoro wyszło rozpadające się, to dodałabym więcej masła i może płynu. Ciasto jest elastyczne, świetnie się formuje – na zdięciu było walkowane walkiem ze wzorkiem i nie było z nim problemu. Tutaj masło było chyba nawet z rosmanna, ale bez syropu (nie ma go aktualnie, nie wiem czemu). Pozdrawiam.

  6. Mniam orzeszki 21 maja, 2018 at 12:08 - Reply

    Super, ale dlaczego jesteś przeciwko fistaszkom?

    • Aga Bednarska 21 maja, 2018 at 14:44 - Reply

      Cześć! Fistaszki są mocno zanieczyszczone aflatoksynami. Ja już przeszłam zatrucie pokarmowe po maśle orzechowym… Coś o tych plesniach (link przypadkowy): http://www.gronkowiec.pl/aflatoksyna.html Pozdrawiam.

  7. Magda 17 stycznia, 2018 at 19:18 - Reply

    Czy mogę dodać glukozy jako słodzika? Jesteśmy na diecie FODMAP?

    • Aga Bednarska 17 stycznia, 2018 at 20:05 - Reply

      Cześć! Pewnie, że tak. Spokojnie podmieniaj. :*

  8. Monika 10 stycznia, 2018 at 22:00 - Reply

    Zrobiłam. Komose zastąpiłam pół na pół mąka owsianą i teff – wg Twojej sugestii Aga – dziękuję :). Dodałam więcej ksylitolu (mimo, że nie lubię słodkiego tu jakoś wyjątkowo mi cukru brakowało), polałam roztopioną czekolada po upieczeniu…. I niebo w gębie :). Są genialne! Nie spodziewałam się takiej struktury i kruchosci :). Ja musiałam je trzymać w piekarniku przeszło 20 minut (po 10 min pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150) – upiekły się idealnie. Dziękuję za przepis i polecam każdemu :).

    • Aga Bednarska 13 stycznia, 2018 at 21:46 - Reply

      Siema Monika! Tak to napisałaś, że apetytu nabrałam na Twoją wersję… 😀 Bardzo dobrze mi to czytać. Dziękuję za Twój czas i wpis. Całuję. :*

  9. Monika 22 grudnia, 2017 at 13:01 - Reply

    Na co ewentualnie możnaby podmienić komose ryżową (kukurydzy nie możemy ;( ) ?

    • Aga Bednarska 22 grudnia, 2017 at 18:05 - Reply

      Cześć Monika! Bez problemu wyjdą z owsianą, nie robiłam z mąką teffu, ale też mogłoby być, tak jak i z kasztanową lub z ryżu brązowego. W takich kierunkach bym szła. :*

  10. Tośka 15 grudnia, 2017 at 11:14 - Reply

    Jak dobrze, że jesteś Aga 🙂

    • Agnieszka Bednarska 15 grudnia, 2017 at 14:12 - Reply

      Tośka, dziękuję Ci bardzo. Nie wiem, co mam napisać… Dobrze, że moje pisanie na coś się przydaje. Wzruszyłam się. Dziękuję. :*