Ciasteczka

Bezglutenowe markizy.

Zapraszam na pyszne ciasteczka przekładane masą daktylową. Smakowo jak i  wizualnie prezentują się doskonale, a pracy przy nich niewiele. 

img_0116

Ciasto (ok 10-12 sztuk):

90 gram mąki kokosowej

70 gram klarowanego masła (temperatura pokojowa)

40 gram ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)

4 łyżki mleka roślinnego

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki octu jabłkowego

esencja waniliowa-opcjonalnie

1 jajko

Masa:

8 daktyli

Wykonanie:

Daktyle, jeżeli są twarde, moczymy w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, odsączamy i rozdrabniamy. Mamy smaczne nadzienie do naszych ciasteczek.

Mąkę kokosową z sodą mieszamy w misce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę dodając stopniowo cukier, a potem jajko. Masę wlewamy do mąki, dodajemy mleko i ocet-wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Wyjmujemy i chwilę dajemy się ciastu ogrzać-będzie łatwiej na nim dalej pracować. Dzielimy na mniejsze części, wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim i wałkujemy dosyć cienko, bo ok. 2-3 mm. Wykrawamy ciastka. Za pomocą noża przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 10 minut. Po upieczeniu ciastka będą kruche- odstawiamy na ok. 1 h do wystudzenia. Po tym czasie nasze wypieki są gotowe do przekładania-smarujemy masą ciemniejszą stronę ciastek i przykładamy również tą ciemniejszą do środka. Smacznego!

img_0112

Rady:

Przy wykrawaniu ciastek z dziurką zawsze robimy pierwsze dziurkę, a potem większą foremkę. Jeżeli postąpimy odwrotnie ciasto będzie pękać. Ciasto wymaga trochę zabawy przy wałkowaniu- brzegi pękają, więc to, z czego nam się ciastek nie udało wykroić, zbieramy i pomownie wałkujemy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *