Ciasteczka

Bezglutenowe ciastka z jabłkiem. Pycha!

Przepis powstał z potrzeby chwili. Zachciankę na słodkie miałam, a że właśnie przytachałam z targu aromatyczne jabłka pomysł nasunął się sam.

Jabłka cudownie smakują z cynamonem i goździkami. Najwcześniejsze wzmianki o goździkach pochodzą z II w. p.n.e., z Chin. Same zaś goździki przywędrowały do nich z tzw. Wysp Korzennych znajdujących się obecnie na terytorium Indonezji. Czym właściwie jest goździk? To wysuszony, nierozwinięty pączek kwiatowy Eugenia caryophyllus (Drzewa goździkowego). Wyglądem przypomina czerwonobrązowy drewniany gwoździk. Za czasów cesarstwa rzymskiego nadano mu łacińską nazwę clove czyli gwóźdź. Poza walorami smakowymi ceniono go jako doustny środek znieczulający oraz afrodyzjak. Obecnie również. 🙂

Ciastka są bardzo proste, a jednocześnie smaczne. Zapraszam do wspólnego pieczenia.

Składniki (ok. 14 sztuk):

Ciasto:

60 g migdałów – zmielone

40 g płatków owsianych zmielonych lub mąki

45 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki ryżowej

20 g tapioki

1 łyżka ksylitolu

3 łyżki masła – rozpuszczone

3 łyżeczki mleka kokosowego

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa wierzchnia:

3 niewielkie jabłka

3 łyżki ksylitolu

3 łyżki wody

1 łyżeczka rumu – opcja

1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego

2 goździki – utłuczone lub zmielone

Dżem, powidła

Wykonanie:

1. Wymieszać suche składniki. Dodać mokre, zagnieść ciasto.

2. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w grube kawałki/plastry.

3. Na rozgrzaną patelnie wrzucić ksylitol, wodę, rum, przyprawy i jabłka. Gotować ok. 2-3 minut.

4. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać koła. Smarować je małą ilością dżemu, a na to układać jabłka.

5. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *