Mojej młodszej dziewoi jabłecznika się zachciało. Nie byłoby to żadnym kłopotem, bo na szarlotkę przepis niezły mam <klik>. Niestety jest w nim coś, czego w tym momencie nie może – jajka. Trzeba było mi robić bez. 😉 O dziwo pierwsza próba i wyszło na tyle dobrze, że przepis publikuję. Zjadłyśmy placek ze smakiem.

Ciasto jest kruche, zwarte, nie rozpadam się. Z czasem zyskuje na teksturze.

Dla bezglutenowych, a szczególnie bezjajecznych wypieków polecam mniejsze formy. Dużo prościej się piecze.

Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):

Ciasto:

130 g płatków owsianych (certyfikat)

100 g migdałów (całe, płatki) – zmielone na mąkę

10 g tapioki

20 g mąki gryczanej białej/niepalonej

55 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – rozpuszczone

25 g syropu z tapioki czy daktyli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 g ksylitolu

1 łyżka nasion lub łuski babki płesznik, 1/2 łyżeczki mielonego lnu plus 7 łyżek wody

Wykonanie:

1. Patki owsiane podprażyć minutę- dwie na gorącej patelni. Zmielić na mąkę.

2. W misce umieścić wszystkie suche składniki.

3. Do zimnej wody dodać nasiona.

4. Wszystkie składniki dodajemy do mąk. Zagniatamy zwarte ciasto.

5. Dno formy wykładamy papierem, brzegi smarujemy tłuszczem. Zostawiamy ok. 1/5 ciasta na paski lub kruszonkę. Nakłuwamy ciasto widelcem.

6. Umieszczamy w nagrzanym do ok. 170 – 180 stopni piekarniku i podpiekamy przez ok. 10 minut.

7. Wykładamy na ciasto jabłka. Wałkujemy pozostałe ciasto i tniemy paski lub rozkruszamy w dłoniach i posypujemy po wierzchu.

8. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy ciasto udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu.

Jabłka:

4-5 jabłek – szara reneta lub inne preferowane

2 łyżek ksylitolu lub według własnego smaku – zależy od słodkości owoców

1/2 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka żelatyny ( można zamienić na łyżkę galaretki bezcukrowej) – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy w rondlu z grubym dnem, podlewamy ok. 4 łyżkami wody. Prażymy.

2. Pod koniec dodajemy słodzidło, opcjonalnie żelatynę.

3. Jabłka wykładamy na ciasto.

Rady:

  • wodę można zamienić na mleko roślinne;
  • ciasto zagniatamy do zwartej kuli, jeżeli mamy z tym problem to dodajmy łyżkę płynu więcej;
  • masło klarowane można zamienić na innego rodzaju tłuszcz roślinny, a żelatynę pominąć – opcja wegańska.

Komentarze:
14 komentarzy
  1. PK 28 stycznia, 2021 at 12:03 - Reply

    FENOMENALNA szarlotka! <3 Nie miałam syropu daktylowego, więc namoczyłam i potem zmieliłam kilka daktyli i dodałam ok. 1-2 łyżeczki miodu (do ciasta). Nie chciało mi się bawić z agarem, a żelatyny nie miałam, więc sypnęłam ok. łyżeczkę skrobii z tapioki do jabłek – też fajnie się "połączyły". Osoby bez żadnych ograniczeń dietetycznych jadły, aż im się uszy trzęsły… 😉 Zrobiłam w naczyniu żaroodpornym, bo nie miałam małej blaszki do ciasta. Ewidentnie przepis jest świetny i podatny na małe "dopasowania". Na pewno będę wracać do niego. Dziękuję! 🙂

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 00:53 - Reply

      To ja dziękuję za tak miły komentarz! Ale się cieszę, że ciasto smakowało… Ściskam! :*

  2. Kwlly 5 sierpnia, 2020 at 09:23 - Reply

    Jak mozna tak spróbować stara dobra szarlotkę. Najlepsza jest z mąki pszennej. Ewentualnie mix mak bez glutenu.a tu takie czarne niewiadomo co niesmaczne.

  3. Aga 11 czerwca, 2019 at 16:19 - Reply

    Wegańskie z żelatyna ?

    • Aga Bednarska 11 czerwca, 2019 at 16:32 - Reply

      Aga, w tytule „opcja wegańska”, a nie, że wegańska, bo żelatyna opcjonalna. 😉 Podstawową wiedzę posiadam. 😉 Można też dać roślinny zamiennik. Cytując samą siebie”
      Rady:
      wodę można zamienić na mleko roślinne;
      ciasto zagniatamy do zwartej kuli, jeżeli mamy z tym problem to dodajmy łyżkę płynu więcej;
      masło klarowane można zamienić na innego rodzaju tłuszcz roślinny, a żelatynę pominąć – opcja wegańska.”
      Dobrego dnia!

  4. KAROLINA 30 listopada, 2018 at 12:50 - Reply

    Ciasto miękkie, wilgotne, dla mnie idealne 🙂 Zajadamy się 🙂

    • Aga Bednarska 11 grudnia, 2018 at 18:16 - Reply

      Cudownie! 😀 Buźki :*

  5. Ela 26 września, 2018 at 16:04 - Reply

    Czy mąkę z migdałów można zastąpić inną? Może kasztanowa?

    • Aga Bednarska 27 września, 2018 at 18:32 - Reply

      Elu, nie robiłam, ale próbowałabym np. właśnie kasztanową.

      • Elżbieta 3 października, 2018 at 05:47

        Zrobiłam z migdałową i wyszło pyszne, ale młody z nietolerancją po prostu nie mógł jeść.

      • Aga Bednarska 5 października, 2018 at 19:27

        Bardzo miło mi czytać, że ciacho smakowało. Elżbieta, może pokusisz się o zastąpienie migdałów tym czym synek może? Ściskam. :*

  6. Anna 4 lutego, 2018 at 10:03 - Reply

    Czy to musi być masło klarowane lub olej kokosowy? Czym zastąpić syrop z tapioki czy daktyli?

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2018 at 10:12 - Reply

      Cześć Anna! Może być inny tłuszcz/olej jaki używasz. Dałam syropu, bo wyszłam z założenia, że będzie się wtedy trzymało perfekto i tak jest. Można namoczyć z dwa daktyle, zblendować i dodać. Można spróbować zrobić bez syropu. Pozdrawiam.

      • Anna 4 lutego, 2018 at 10:43

        Dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.