Ciasta

Szarlotka. Bezglutenowa, opcja wegańska, pyszna. 

Mojej młodszej dziewoi jabłecznika się zachciało. Nie byłoby to żadnym kłopotem, bo na szarlotkę przepis niezły mam <klik>. Niestety jest w nim coś, czego w tym momencie nie może – jajka. Trzeba było mi robić bez. 😉 O dziwo pierwsza próba i wyszło na tyle dobrze, że przepis publikuję. Zjadłyśmy placek ze smakiem.

Ciasto jest kruche, zwarte, nie rozpadam się. Z czasem zyskuje na teksturze.

Dla bezglutenowych, a szczególnie bezjajecznych wypieków polecam mniejsze formy. Dużo prościej się piecze.

Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):

Ciasto:

130 g płatków owsianych (certyfikat)

100 g migdałów (całe, płatki) – zmielone na mąkę

10 g tapioki

20 g mąki gryczanej białej/niepalonej

55 g masła klarowanego lub oleju kokosowego – rozpuszczone

25 g syropu z tapioki czy daktyli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

25 g ksylitolu

1 łyżka nasion lub łuski babki płesznik, 1/2 łyżeczki mielonego lnu plus 7 łyżek wody

Wykonanie:

1. Patki owsiane podprażyć minutę- dwie na gorącej patelni. Zmielić na mąkę.

2. W misce umieścić wszystkie suche składniki.

3. Do zimnej wody dodać nasiona.

4. Wszystkie składniki dodajemy do mąk. Zagniatamy zwarte ciasto.

5. Dno formy wykładamy papierem, brzegi smarujemy tłuszczem. Zostawiamy ok. 1/5 ciasta na paski lub kruszonkę. Nakłuwamy ciasto widelcem.

6. Umieszczamy w nagrzanym do ok. 170 – 180 stopni piekarniku i podpiekamy przez ok. 10 minut.

7. Wykładamy na ciasto jabłka. Wałkujemy pozostałe ciasto i tniemy paski lub rozkruszamy w dłoniach i posypujemy po wierzchu.

8. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy ciasto udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu.

Jabłka:

4-5 jabłek – szara reneta lub inne preferowane

2 łyżek ksylitolu lub według własnego smaku – zależy od słodkości owoców

1/2 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

1 łyżeczka żelatyny ( można zamienić na łyżkę galaretki bezcukrowej) – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy w rondlu z grubym dnem, podlewamy ok. 4 łyżkami wody. Prażymy.

2. Pod koniec dodajemy słodzidło, opcjonalnie żelatynę.

3. Jabłka wykładamy na ciasto.

Rady:

  • wodę można zamienić na mleko roślinne;
  • ciasto zagniatamy do zwartej kuli, jeżeli mamy z tym problem to dodajmy łyżkę płynu więcej;
  • masło klarowane można zamienić na innego rodzaju tłuszcz roślinny, a żelatynę pominąć – opcja wegańska.

3 thoughts on “Szarlotka. Bezglutenowa, opcja wegańska, pyszna. 

    1. Cześć Anna! Może być inny tłuszcz/olej jaki używasz. Dałam syropu, bo wyszłam z założenia, że będzie się wtedy trzymało perfekto i tak jest. Można namoczyć z dwa daktyle, zblendować i dodać. Można spróbować zrobić bez syropu. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *