Oto mój pierwszy placek z kaszą jaglaną. Bardzo sceptycznie do niego podeszłam. Nie przepadam za kaszą jaglaną, a desery z nią w roli głównej były dla mnie nie do wyobrażenia smakowego. Znaczy wyobrażałam sobie, ale nie najlepiej. To, co wyszło przeszło moje oczekiwania – ciasto nie dość, że smakowało, to jeszcze sernikiem. Brakowało mi tylko trochę przełamania owocowego. Zerknęłam na stół – śliwki. 🙂 Przesmażyłam, zagęściłam agarem. Tu kolejna niespodzianka. Za agarem też nie przepadam. Przeszkadza mi jego posmak. Zaryzykowałam i wyszło smacznie. Owoce „ubiły” jego glonowaty smak.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki (mała tortownica o średnicy 15,5 cm – na standardową 24 cm trzeba podwoić składniki).

Ciasto:
25 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki) – opcjonalnie mąka gryczana
20 g mąki ryżowej
10 g tapioki
17 g oleju kokosowego – opcjonalnie masło klarowane
9 daktyli
1/2 łyżeczka sody
1 łyżka octu
Wykonanie:
1. Daktyle moczymy ok. 30 minut w ciepłej wodzie.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pozostałe – daktyle muszą być na tyle miękkie, aby swobodnie można było je w palcach mierzyć.
3. Zagniatamy ciasto.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy spód ciasta palcami. Pieczemy do lekkiego zarumienienia brzegów ok. 12- 15 minut w 180 stopniach.

Masa jaglana:
100 g suchej kaszy jaglanej
30 g mąki kokosowej
1/2 cytryny – sok
4 – 5 łyżek ksylitolu – puder
2 łyżek oleju kokosowego – opcjonalnie masło klarowane
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu lub tłusta część mleka domowego
Wykonanie:
1. Kasze jaglaną ugotować na sypko. Wystudzić.
2. Do wystudzonej kaszy dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i zblendować blenderem ręcznym na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, chwile blenderować. Spróbować, dosmaczyć według upodobania jeżeli ktoś woli słodsze.
3. Masę wykładamy na spód, pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Mus śliwkowy/galaretka:
3 sztuk dużych, żółtych śliwek (np. śliwa morelowa) – najlepiej, aby były miękkie, soczyste
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka agaru
Wykonanie:
1. Śliwki obieramy ze skórki, kroimy, przesmażamy na patelni ok. 8 minut na mus.
2. Wsypujemy agar, przesmażamy jeszcze z 3 -4 minut.
3. Galaretkę wykładamy na upieczone ciasto.

Komentarze:
21 komentarzy
  1. Ania 19 stycznia, 2024 at 12:11 - Reply

    Czy można pominąć mąkę kokosowa? Jeżeli nie to jest jakiś zamiennik? Mleko z kartonu ma mieć temperaturę pokojową czy z lodówki?

  2. Gosia 8 maja, 2022 at 10:51 - Reply

    Czy jest szansa na zastąpienie czymś mąki kokosowej?

    • Aga Bednarska 12 maja, 2022 at 19:39 - Reply

      Ta mąka zagęszcza, robi teksturę. Można próbować z łuską babki jajowatej.

  3. Anna 23 września, 2021 at 17:35 - Reply

    Tak mi jeszcze milo ciasto nie smakowalo. Jem zamiast kolacji. Dziekuje za udostepnienie przepisu. Za kasza jaglana rowniez nie przepadam, probowalam ja namaczac, mieszac z sosami, ale zawsze w smaku ziarnista i suchawa. W tym ciescie smakuje jak twarog, ktorego nie moge jesc. Wiec kasza jaglana lubi jednak zaskakwiwac, bo jako amazake (japonski deser) rowniez smakuje wysmienicie.
    pozdrawiam

  4. Rysia 1 września, 2021 at 21:03 - Reply

    Dzieki, jutro pieke 🙂

  5. rysia 1 września, 2021 at 20:28 - Reply

    Czy zamiast zoltych sliwek moga byc wegierki? takie same proporcje by mogly byc?

    • Aga Bednarska 1 września, 2021 at 20:41 - Reply

      Rysiu, spokojnie daj jakie chcesz – ilość będzie większa, bo np. węgierki są małe (pewnie z 300 g).

  6. Margo 20 marca, 2021 at 18:14 - Reply

    To ciasto jest przepyszne i dodatkowo wygląda wspaniale, tak jak smakuje! Ma doskonale wyważoną słodycz a krem jaglano-kokosowy po prostu poezja! Aga, wyrazy uznania za ten świetny przepis. Jestem relatywnie nowa w Twojej kuchni, ale już się rozgościła i wypróbowałam kilka receptur… pączki, chleb, bułeczki, ciasteczka owsiane wszystko doskonałe i udające się za pierwszym razem. Serdeczne dzięki za przepisy i za to ze tak pięknie się nimi dzielisz! Uściski.

  7. Karolina 26 czerwca, 2020 at 05:17 - Reply

    Zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne, jak wszystko to co udostepniasz na blogu. Czekam na więcej przepisów

    • Aga Bednarska 27 czerwca, 2020 at 12:03 - Reply

      Karolina, bardzo miło jest mi to czytać. Ściskam fest w podzięce. ?

  8. Daria 14 czerwca, 2020 at 10:25 - Reply

    super a w jakiej tortownicy ile cm? miała?

    • Aga Bednarska 14 czerwca, 2020 at 10:38 - Reply

      Daria, na początku przepisu przy słowie „składniki” masz wymiary. Tutaj mała. Pozdrawiam

  9. Agata 11 lutego, 2020 at 11:46 - Reply

    Dzień dobry! Czy myśli Pani, że można byłoby zastąpić mąkę ryżową mąką jaglaną lub kukurydzianą?

  10. KAROLINA 10 stycznia, 2019 at 06:09 - Reply

    Zrobiłam wczoraj, jak dzieci poszły już do spania 🙂 A teraz delektuję się pysznym ciastem do porannej kawy :* Tak się zawsze dzieje, jak się za dużo naoglądam Twoich przepisów z wieczora przed spaniem 😀
    W Święta robiłam Twój seromakowiec i wyszedł przepysznie – teraz zrobiłam tę wersję tylko nie miałam śliwek – zamiast tego w zamrażalniku pełno swoich truskawek i malin (uroki mieszkania na wsi:) Zagotowałam, zmiksowałam blenderem ręcznych i zagęściłam agarem – faktycznie go nie czuć, aż byłam zaskoczona, bo jak ostatnio robiłam żelki dla dzieci to nie byłam w stanie tego przełknąć :/ Jesteś MEGA – pozdrawiam!!! :*

    • Aga Bednarska 14 stycznia, 2019 at 19:35 - Reply

      Karolina, uwielbiam Twoje wpisy. ❤️???

  11. Karolina 30 sierpnia, 2018 at 14:09 - Reply

    Jakiego octu? 😉 Czy jest on niezbędny?

    • Aga Bednarska 30 sierpnia, 2018 at 14:37 - Reply

      Cześć. Ocet aktywuje sodę i sprawia, że nie czuć jej mocno. Może dać być jakikolwiek. U mnie zawsze jest to jablkowy. Można też zamiast octu dać sok z cytryny albo proszek do pieczenia i wtedy go zupełnie pominąć. Pozdrawiam.

  12. ewelina 13 października, 2017 at 16:11 - Reply

    NAJPIERW PIECZEMY SPÓD, potem kładziemy masę na spód i znów pieczemy to razem? Przepraszam nie skumałam 😉

    • Agnieszka Bednarska 14 października, 2017 at 09:19 - Reply

      Ewelina, tak jest. 🙂 Pozdrawiam serdecznie:*

  13. s 3 września, 2017 at 18:43 - Reply

    Bardzo ciekawy przepis sama muszę spróbować bo w zasadzie to moje smaki.

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:15 - Reply

      Plackiem jestem zachwycona. Przeszedł moje oczekiwania najśmielsze, także polecam. 🙂 :*