Pyszny jagielnik z musem śliwkowym. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka.

Oto mój pierwszy placek z kaszą jaglaną. Bardzo sceptycznie do niego podeszłam. Nie przepadam za kaszą jaglaną, a desery z nią w roli głównej były dla mnie nie do wyobrażenia smakowego. Znaczy wyobrażałam sobie, ale nie najlepiej. To, co wyszło przeszło moje oczekiwania – ciasto nie dość, że smakowało, to jeszcze sernikiem. Brakowało mi tylko trochę przełamania owocowego. Zerknęłam na stół – śliwki. 🙂 Przesmażyłam, zagęściłam agarem. Tu kolejna niespodzianka. Za agarem też nie przepadam. Przeszkadza mi jego posmak. Zaryzykowałam i wyszło smacznie. Owoce „ubiły” jego glonowaty smak.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki (mała tortownica o średnicy 15,5 cm – na standardową 24 cm trzeba podwoić składniki).

Ciasto:
25 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki) – opcjonalnie mąka gryczana
20 g mąki ryżowej
10 g tapioki
17 g oleju kokosowego – opcjonalnie masło klarowane
9 daktyli
1/2 łyżeczka sody
1 łyżka octu
Wykonanie:
1. Daktyle moczymy ok. 30 minut w ciepłej wodzie.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy pozostałe – daktyle muszą być na tyle miękkie, aby swobodnie można było je w palcach mierzyć.
3. Zagniatamy ciasto.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy spód ciasta palcami. Pieczemy do lekkiego zarumienienia brzegów ok. 12- 15 minut w 180 stopniach.

Masa jaglana:
100 g suchej kaszy jaglanej
30 g mąki kokosowej
1/2 cytryny – sok
4 – 5 łyżek ksylitolu – puder
2 łyżek oleju kokosowego – opcjonalnie masło klarowane
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu lub tłusta część mleka domowego
Wykonanie:
1. Kasze jaglaną ugotować na sypko. Wystudzić.
2. Do wystudzonej kaszy dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i zblendować blenderem ręcznym na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, chwile blenderować. Spróbować, dosmaczyć według upodobania jeżeli ktoś woli słodsze.
3. Masę wykładamy na spód, pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Mus śliwkowy/galaretka:
3 sztuk dużych, żółtych śliwek (np. śliwa morelowa) – najlepiej, aby były miękkie, soczyste
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka agaru
Wykonanie:
1. Śliwki obieramy ze skórki, kroimy, przesmażamy na patelni ok. 8 minut na mus.
2. Wsypujemy agar, przesmażamy jeszcze z 3 -4 minut.
3. Galaretkę wykładamy na upieczone ciasto.

Zostaw komentarz!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *