Rabarbar z działki przyniosłam, kompotu nagotowałam, a że parę łodyg zostało, grzechem byłoby nie zrobić placka. Poniższe ciasto jest moim ulubionym z tych łodyżek. Szybko się robi, prosto, a w efekcie końcowym bardzo smaczne. Słodycz migdałów i kwaskowatość rabarbaru komponuje się ze sobą idealnie. Bazując na tym cieście można zrobić mufinki- często tak dzieciom robię.

Składniki:

(Tortownica o średnicy ok. 20 cm)

200 g migdałów- zmielonych na mąkę +3 łyżek płatków do posypania

5 łyżek ksylitolu+1 łyżka do duszenia

4 białka

100 g oleju kokosowego- rozpuszczony

Łyżeczka araku lub dwie krople zapachu arakowego

5-6 łodyg rabarbaru
Wykonanie:

1. Rabarbar kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnie, podlewamy paroma łyżkami wody, dodajemy łyżkę ksylitolu. Poddusić kilka minut, ale nie za długo, żeby nam się nie rozpadł.

2. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy olej, zapach, mieszamy dokładnie.

3. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą migdałową.

4. Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Wykładamy rabarbar, wciskając w ciasto. Posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Pieczemy w 170 stopniach ok. 60 minut- do suchego patyczka. 

Komentarze:
9 komentarzy
  1. Olesia 13 maja, 2021 at 15:22 - Reply

    To znaczy, ze tutaj zadnych mak w ogole nie ma, tylko te mielone migdaly? Zmodyfikowalam troche ten przepis laczac go z innym, litewskim. Upieklam najpierw rubarbar na spodzie, 35 min, a potem zalalam to masa z 200 ml smietanki migdalowej, 40 g migdalow w platkach, 10g migdalow w proszku, 2 lyzeczki cukru waniliowego, 2 jaja i 1 lyzeczka cynamonu. Dopiekalam to jeszcze 20 min. Wyszlo bardzo dobre.

  2. Gosia 12 maja, 2018 at 12:26 - Reply

    Czy migdały przed zmieleniem „obrać” z brązowej skórki? Jeżeli tak, to jaki jest najlepszy na to sposób?? pozdrawiam

    • Aga Bednarska 12 maja, 2018 at 12:53 - Reply

      Gosieńko, tak, bo inaczej nie będzie taki jasny, jednokolorowy, jak biszkopt, tylko pstrokaty. 😉 Najprościej i najskuteczniej jest migdały namoczyć w ciepłej lub gorącej wodzie i patrzeć, kiedy skórka z nich już super schodzi. Czasem zajmuje to godzinę a czasem krócej. Obieramy, a potem do piekarnika daje na ok. 15 minut 1 120 stopniach na dosuszenie. Jednak najczęściej używam migdałów już obranych, płatków (bo najtaniej) – nie chce mi się bawić. 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie. :*

  3. Agnieszka 1 stycznia, 2018 at 17:23 - Reply

    a czy zamiast bialek jajek cos innego moge uzyc? Niestety maly ma uczulenie 🙁

    • Aga Bednarska 2 stycznia, 2018 at 13:34 - Reply

      Cześć Agnieszka! Tutaj białko, to podstawa. Ciasto na nim rośnie, spulchnia się. Można iśc w kierunku ubitej piany z wody z ciecierzycy, ale nie dam sobie ręki uciąć za powodzenie. Nigdy tego nie robiła. Pozdrawiam.

  4. Wiola 6 czerwca, 2017 at 13:35 - Reply

    Czy mozna użyć czegoś innego zamiast migdałów?

    • Agnieszka Bednarska 8 czerwca, 2017 at 18:57 - Reply

      Generalnie ten przepis jest pod orzechy nie maki. Można użyć innych orzechów np.włoskich.Jednak wtedy będzie bardziej wyczuwalny smak orzechowy,będzie tez cięższy,bardziej zbity.Pozdrawiam.

  5. Akademia Zdrowego Talerza 4 czerwca, 2017 at 10:17 - Reply

    na ciasto z rabarbarem ochotę mam zawsze 🙂 teraz jeszcze bardziej 🙂

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:47 - Reply

      Miło mi bardzo. Polecam i pozdrawiam serdecznie. Dobrego dnia. :*