Ciasta

Pyszna bezglutenowa drożdżówka z kruszonką

Przez długi czas żyłam w przekonaniu, że moje dzieci nie lubią ciast drożdżowych( bo tak też było, w chwili, kiedy zmienialiśmy nawyki żywieniowe). Wychodziłam z założenia, że skoro pszennego nie jadły, to za nic w świecie nie ruszą bezglutenowego. Kiedyś naszła mnie zachcianka, upiekłam sobie drożdżówkę i jakie było moje zdziwienie, gdy wespół ze mną zaczęła ją zajadać Oliwia. 10 minut i placek stał się wspomnieniem. Ciasto jest pyszne!

Do przygotowania tego ciasta użyłam oryginalnego masła glee, dzięki czemu samo ciasto jak i kruszona zyskują słodko-orzechowy smak. Polecam ten rodzaj tłuszczu, szczególnie gdy chcemy uzyskać smaczny, bez specyficznej naleciałości klarowania, wypiek.

Składniki ( foremka mała : 8,5 cm x 17,5 cm):

Zaczyn:

100 ml ciepłej wody

18 g świeżych drożdży

1 łyżka cukry „zwykłego”

Ok. 2 łyżki mąki

Ciasto właściwe:

50 g skrobi ziemniaczanej

50 g skrobi ryżowej – zamiennie tapioka

60 g mąki sorgo

60 g jogurtu roślinnego – temperatura pokojowa

40 g ksylitolu

20 g masła glee – temperatura pokojowa

6 g łuski babko jajowatej

1 jajko – temperatura pokojowa

1 żółtko – temperatura pokojowa

1/2 łyżeczki inuliny – opcjonalnie

Szczypta soli

Szczypta sody

Rodzynki

Kruszonka:

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka ksylitolu – puder

1 łyżeczka masła glee

Wykonanie:

1. Rodzynki moczymy w wodzie, osuszamy. W misce umieszczamy przesiane mąki. W osobnym naczyniu mieszamy składniki zaczynu, dodajemy ok. 2 łyżki mąk z miski, odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Jajka miksujemy z ksylitolem na puszystą masę.

3. Do miski dodajemy wszystkie składniki, miksujemy mikserem przez ok. 4 minut lub mieszamy drewniana łyżką. Ja robię jedno i drugie na zmiany. Ciasto ma stać się zwarte i szkliste. Pod koniec dodajemy do niego rodzynki. Przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. W miseczce dłońmi łączymy wszystkie składniki kruszonki, posypujemy ciasto. Ostawiamy, przykryte ścierką,  do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Jeżeli jest chłodno, ciasto możemy umieścić w piekarniku z zapalonym światłem.

4. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni. Pieczemy ok. 35-40 minut.

Rady/uwagi:

  • ciasto jest przepisem podstawowym, do którego możesz dodać dowolne owoce (ja np. tu na jedym poukładałam na wierzchu cząstki jabłek).

 

6 thoughts on “Pyszna bezglutenowa drożdżówka z kruszonką

    1. Można pomińć, wtedy po prostu szybciej będzie wysychała.Zmieni się jednak iloßć płynu, będzie inna chłonnośç – trzeba to będzie dopasować.

    1. Można próbować dać więcej skrobiowych. Tylko trzeba mieć na uwadze, że przy zamianie inna jest chłonność, inna ilość płynu.

    1. Nie robiłam tego konkretnego ciasta na innym tłuszczu, ale może olej kokosowy? Tylko nie wiem, jak z kruszonką, ale powinno być dobrze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *