Uwielbiam receptury, które z „natury” są bezglutenowe. Wiadomo wtedy, że jedzenie dobre będzie. 🙂 Tak jest właśnie z Dżamilah- tradycyjnym, bardzo słodkim, daktylowo-migdałowym ciastem marokańskiej. Placek podobny do naszego keksa. 

img_0055

Składniki:

250gran wypestkowanych suszonych daktyli

120 gram migdałów

20 gram ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

50 gram masła klarowanego

4 jajka

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodając w trakcie miękkie masło, ucierać do białości. Do masy dodać pokrojone cienko daktyle i pozbawione skórek, zmielone migdały, które wcześniej trzeba namoczyć w ciepłej wodzie (ok 30 minut) i obrać ze skórki oraz ubitą pianę z białek połączoną z skrobią ziemniaczaną.

img_0053Ciasto delikatnie połączyć. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-40 minut.

img_0056

Rada:

piekarniki pieką różnie, sugeruję robić test suchego patyczka-nie bójmy się otwierać piekarnika, ciasto nie opadnie.

https://m.facebook.com/bezglutenowejadlo/?ref=ts&fref=ts

Komentarze:
19 komentarzy
  1. Karolina 27 stycznia, 2021 at 10:55 - Reply

    Pani Agnieszko, cudowne ciasto! Robiłam już dwa razy, wychodzi niebiańsko smaczne. Bardzo dziękuję za przepis i za niedługo na pewno spróbuję się zmierzyć z jakimś innym Pani ciastem! Pozdrawiam! 🙂

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 00:57 - Reply

      Karolino, ale dobrze mi to czytać… Dziękuję! Ściskam Cię bardzo! :*

  2. Maria 12 marca, 2020 at 09:26 - Reply

    Jaka długa foremka do tego ciasta?

  3. Renata 26 grudnia, 2019 at 20:50 - Reply

    Zapytałam, bo w składnikach nie zauważyłam ani sody ani proszku. Jak piekłaś do tej pory? Bez?

    • Aga Bednarska 27 grudnia, 2019 at 08:33 - Reply

      Odpisałam, bez patrzenia w przepis – wyszłam z założenia, ze skoro ktoś pyta, czy bez spulchniaczy wyjdzie, to znaczy, że chce je pominąć. Jeżeli w przepisie ich nie ma, to jajka bakalie udzwigają i na nich tylko rośnie – tak jak ciasta biszkoptowe (do nich też żadnego proszku nie daje). Ciasto już wielokrotnie było przez czytelników bloga robione z sukcesem. Przepraszam za wprowadzenie zamieszania, na świętach u rodziny jestem, z czasem na internet krucho, nie doczytałam receptury. Pozdrawiam :*

  4. Renata 25 grudnia, 2019 at 10:57 - Reply

    Mam zamiar upiec to ciasto. Wygląda bardzo apetycznie ale czy bez proszku do pieczenia lub sody się uda? Proszę o odpowiedź.

    • Aga Bednarska 25 grudnia, 2019 at 18:51 - Reply

      Renata, poprzez znaczną część bakalii ciasto jest dosyć ciężkie, nie wiem na ile same jajka je podniosą, ale jest szansa, że źle nie będzie. Pisze to jednak bez poparcia praktyką.

  5. aniaw 28 listopada, 2018 at 08:14 - Reply

    Zrobiła. Ciasto smaczne i szybko się je robi. Nie dałam ksylitolu i było wystarczająco słodkie. Następnym razem część daktyli zamienię na żurawinę. Miałam teraz jej niewiele a fajnie podbija smak.

    • Aga Bednarska 28 listopada, 2018 at 18:52 - Reply

      Cieszę się, że placek Ci Aniu podszedł. Super pomysł z tym kwaskowatym przełamaniem! Muszę go wypróbować. Ściskam. ?

  6. aniaw 17 listopada, 2018 at 14:32 - Reply

    Ponawiam pierwsze pytanie – czy może być gotowa mąka migdałowa? Nie mam tak mocnego sprzętu by zmielić na mąkę migdały.

    • Aga Bednarska 18 listopada, 2018 at 20:15 - Reply

      Przegapiłam pytanie, przepraszam… Tak, spokojnie podmienisz. Ja ze względów finansowych mielę migdały, ale wszędzie tam, gdzie są u mnie mielone, tam spokojnie mąka zastąpisz sklepową. Pozdrawiam. :*

  7. Aneta 23 października, 2018 at 11:28 - Reply

    Aga… to jest mega 🙂 Oczywiście dałam ksylitol zamiast cukru i tapiokę zamiast ziemniaczanej.. i oczywiście [!] zapomniałam posolić 😉 ale jest tak dobre, że hej! dzięki! <3

    • Aga Bednarska 23 października, 2018 at 14:37 - Reply

      Aneta, jak się cieszę, że Ci podszedł. Też uważam, że ciasto jest bardzo dobre i niezawodne – jeszcze go nie udało mi się skiepścić. .) Muszę poprawić ten cukier, bo u mnie też ksylitol. Często tak mówię (cukier z brzozy) i się zapominam, a tu jednak trzeba precyzji. Zazwyczaj jeszcze przed opublikowaniem wyłapuje. 😀 Poprawię. Dziękuję za zwrocenie uwagi. Dziękuję Ci za komentarz. Ściskam i do napisania. :*

  8. Monika 3 października, 2018 at 14:24 - Reply

    Ciasto wyszło pyszne! Synek zjadł większOść zaraz po upiecZeniu:).

    • Aga Bednarska 5 października, 2018 at 19:23 - Reply

      Monika! Jakże dobrze mi to czytać! Uszczęśliwiłaś mnie niezmiernie. Dziękuję Ci bardzo za ten wpis. Ściskam Was fest. :*

  9. Justyna 19 września, 2017 at 20:51 - Reply

    Agnieszko, czy da się zastąpić skrobię ziemniaczaną czymś innym bez skrobi? Dojrzały banan mógłby być?

    • Agnieszka Bednarska 26 września, 2017 at 16:11 - Reply

      Justyna. Próbowałabym, bo tej skrobi nie jest dużo. Ciu więcej nawet mąki migdałowej dać.

  10. monika 25 sierpnia, 2017 at 10:40 - Reply

    Witam, twoje przepisy są cudowne i bardzo ci za nie dziękuję. mam pytanie, czy w tych przepisach masło klarowane można zastępować zwykłym masłem w kostce bez laktozy lub ewentualnie olejem? pozdrawiam

  11. Patrycja 7 lipca, 2017 at 19:00 - Reply

    Hej a czy może być tutaj poprostu mąka migdałowa?