Ciasta

Dżamilah. Marokańskie bezglutenowe ciasto.

Uwielbiam receptury, które z „natury” są bezglutenowe. Wiadomo wtedy, że jedzenie dobre będzie. 🙂 Tak jest właśnie z Dżamilah- tradycyjnym, bardzo słodkim, daktylowo-migdałowym ciastem marokańskiej. Placek podobny do naszego keksa. 

img_0055

Składniki:

250gran wypestkowanych suszonych daktyli

120 gram migdałów

20 gram ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

50 gram masła klarowanego

4 jajka

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodając w trakcie miękkie masło, ucierać do białości. Do masy dodać pokrojone cienko daktyle i pozbawione skórek, zmielone migdały, które wcześniej trzeba namoczyć w ciepłej wodzie (ok 30 minut) i obrać ze skórki oraz ubitą pianę z białek połączoną z skrobią ziemniaczaną.

img_0053Ciasto delikatnie połączyć. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 35-40 minut.

img_0056

Rada:

piekarniki pieką różnie, sugeruję robić test suchego patyczka-nie bójmy się otwierać piekarnika, ciasto nie opadnie.

https://m.facebook.com/bezglutenowejadlo/?ref=ts&fref=ts

 

8 thoughts on “Dżamilah. Marokańskie bezglutenowe ciasto.

  1. Witam, twoje przepisy są cudowne i bardzo ci za nie dziękuję. mam pytanie, czy w tych przepisach masło klarowane można zastępować zwykłym masłem w kostce bez laktozy lub ewentualnie olejem? pozdrawiam

  2. Aga… to jest mega 🙂 Oczywiście dałam ksylitol zamiast cukru i tapiokę zamiast ziemniaczanej.. i oczywiście [!] zapomniałam posolić 😉 ale jest tak dobre, że hej! dzięki! <3

    1. Aneta, jak się cieszę, że Ci podszedł. Też uważam, że ciasto jest bardzo dobre i niezawodne – jeszcze go nie udało mi się skiepścić. .) Muszę poprawić ten cukier, bo u mnie też ksylitol. Często tak mówię (cukier z brzozy) i się zapominam, a tu jednak trzeba precyzji. Zazwyczaj jeszcze przed opublikowaniem wyłapuje. 😀 Poprawię. Dziękuję za zwrocenie uwagi. Dziękuję Ci za komentarz. Ściskam i do napisania. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *