Ciasta

Ciasto owsiane z gruszką. Bezglutenowe, bezlaktozowe.

Składniki:

200 g mąki owsianej- podprażonej na patelni przez kilka minut

160 g masła klarowanego (200 g gdy używamy zwykłego)- temperatura pokojowa

90 g ksylitolu lub więcej, jak lubimy słodkie- puder

3 jajka- temperatura pokojowa

2 łyżki mleka roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zapach lub ekstrakt migdałowy

2 słodkie gruszki

sok z cytryny- do skropienia gruszek, aby nie ciemniały. Jak widać na załączonych obrazkach zapomniałam o nim i gruszki są ciemne…

Wykonanie.

Jaja ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo ksylitol i masło- miksujemy. Stopniowo dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki- prócz gruszki.

Gruszkę obieramy, kroimy na ósemki lub mniejsze cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny.


Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką owsianą tortownicy (tortownica o średnicy ok. 20 cm). Wkładamy w ciasto owoce. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Rady.

Ciasta może wydawać się mało, ale urośnie. 🙂

Ciasto po upieczeniu musi odpocząć- świeże jest kruche.

zamiast gruszki można dać np. jabłko.

2 thoughts on “Ciasto owsiane z gruszką. Bezglutenowe, bezlaktozowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *