Ciasta

Bezglutenowe ciasto z czereśniami – do góry nogami. Bez glutenu, ze smakiem! 

Wiśnia ptasia, wiśnia słodka, dzika wiśnia, Prunus avium… U nas po prostu czereśnia. 🙂 Jej ojczyzną jest najprawdopodobniej  Azja zachodnia, skąd z pomocą ptaków, rozprzestrzeniła się w połowie I wieku p.n.e. na obszarze Morza Śródziemnego. Dziką wiśnię udomowili Grecy. Od nich przeszczepili ją do siebie Rzymianie. Mieszkańcy starożytnego Rzymu byli mistrzami przejmowania od Greków i innych ludów tego, co dobre. Sami natomiast nie byli jakoś wybitnie kreatywni w wynalazki… Czereśnie wraz z legionistami rozprzestrzeniły się po całej Europie. Jednak z upadkiem Cesarstwa Rzymskiego zanikła również sztuka uprawy czereśni i wiśni. Przywrócono ją dopiero około XVI wieku. Szczególne w tym zasługi mieli Niemcy. W XVII wieku popłynęła z osadnikami do Ameryki…

Jak możemy się domyśleć dzisiejszym bohaterem wpisu są czereśnie. 🙂 Zapraszam na smaczne i proste w wykonaniu ciasto. Sekretem równej, zwartej warstwy czereśniowej jest pieczenie ciasta do góry nogami. Tym sposobem owoce nie zapadają się, nie opadają… Ciasto wychodzi idealne!

Składniki (mała tortownica – średnica ok. 18 cm)

650 g czereśni – myjemy, usuwamy pestki

Ciasto:

100 g migdałów/płatków, całych (zmielonych na mąkę) lub mąki migdałowej

2 – 3 łyżki ksylitolu

1/3 łyżeczki otartej skórki z cytryny

2 białka

30 g oleju kokosowego – rozpuszczone

mąka kokosowa – do posypania – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy czereśnie rozkładając równomiernie na dnie formy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

3. W misce mieszamy mąkę migdałową z ksylitolem i skórką cytrynową. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy.

4. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie ruchami góra – dół łączymy je pozostałymi składnikami.

5. Ciasto wykładamy na owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż góra zaczyna się złocić, a zapach ciasta unosić po kuchni. 🙂 Mi to zajęło ok. 40 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest mokre.

6. Studzimy, odpinamy tortownicę, a ciasto przekręcamy spodem czereśniowym do góry. Posypujemy mąką kokosową.

4 thoughts on “Bezglutenowe ciasto z czereśniami – do góry nogami. Bez glutenu, ze smakiem! 

  1. Wyglada wspaniale-czy robila Pani z innymi owocami ?czeresni brak wiec chcialabym czyms je zastapic ….z gory dziekuje i pozdrawiam

    1. Robiłam na innych. Nie ma to większego znaczenia tylko trzeba brać poprawkę na twardośc owoców, bo np. rabarbar trzeba przed z lekka przesmażyć. Pozdrawiam serdecznie. Do napisania. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *