Receptura pochodzi z książki Marii Śleżawskiej: Kucharz Polski. Poznań 1932 rok.

Baby lubią ręczne ucieranie, więc jeżeli dysponujemy czasem, to zachęcam do użycia makutry.

Ciasto z tego przepisu zachowuję świeżość przez kilka dni- jest zbita, ale nie kamiennie twarda. Z czasem, „łapiąc” wilgoć, staje się jeszcze smaczniejsza.


Składniki:

(Klasyczna babkowa foremka, czy tortownica)

40 dag masła -użyłam klarowanego

8 jaj

30 dag mąki ziemniaczanej

120 ksylitolu w pudrze najlepiej- w oryginalnej recepturze 20 dag cukru

Kieliszek araku- można użyć zapachu arakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Masło ucieramy na śmietanę. Dodajemy po jednym żółtku, dosypując partiami ksylitol, wlewając arak i po łyżce mąki ziemniaczanej. Ucieramy w jednym kierunku ok. 40 minut- chodzi o ucieranie ręczne, w makutrze. Mikserem będzie to o wiele krótszy czas.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ucierania wsypujemy proszek do pieczenia. Delikatnie łączymy masę z ubitymi białkami.

3. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Rada:

masa masłowo- mączno- żółtkowa będzie pod koniec ucierania bardzo gęsta, ale proszę się nie obawiać, bo po dodaniu białek to się zmieni.

Komentarze:
11 komentarzy
  1. Gaja 27 maja, 2020 at 09:53 - Reply

    Proszę o poprawienie informacji o ilości ksylitolu. Ile ma go być? 120 czego?

  2. Wiola 23 maja, 2020 at 14:27 - Reply

    Ciasto wyszło bardzo gęste, wystraszyłam się i dodałam odrobinę mleka. Po upieczeniu na spodzie jest trochę zakalec. Wydaję mi się że powinnam dodać jeszcze łyżeczkę proszku do pieczenia.

  3. Olesia 12 kwietnia, 2020 at 20:03 - Reply

    Wyszlo mi bardzo smaczne ciasto!!! Jak przeczytalam o tych 40 minutach ucierania, to mnie az odrzucilo najpierw. Ale potem stwierdzilam, ze sproboje, a co tam, raz w roku na swieta mozna i poucierac w makutrze. Nie musze az 40 minut, poucieram, ile dam rady, grunt by byla jednolita puszysta masa. Znalazlam tez inny bardzo podobny przepis i wzielam co lepszego z obu. Wynik wyszedl wielce zjadliwy. Wzielam tylko 4 jajka. Kieliszek jakiegos alkoholu do koktaili o smaku litchi. 2 lyzeczki proszku do pieczenia. Cukier waniliowy. Skorke otarta z 1 cytryny. i troche drobno pokrojonych wymoczonych suszonych moreli (w oryginale tego drugiego przepisu byly maliny). Ale kakofonia smakowa 🙂 Pieklam to 50 min w 175 stopniach. Mniam!

  4. Ewa 23 marca, 2020 at 11:01 - Reply

    Cześć Aga czy w tym przepisie nie jest za mało mąki do takiej ilości jajek i masła .Zrobiłam to ciasto i wyszedł mi zakalec ale chciałam jeszcze raz spróbować.Pozdrawiam Ewa

  5. Agusia 30 marca, 2019 at 19:24 - Reply

    Czy mogę dać skrobię z tapioki zamiast ziemniaczanej? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:15 - Reply

      Próbowałabym, ale od razu piszę, że nigdy nie robiłam na tapioce. Myślę, że ilość podobna.

      • Agusia 30 marca, 2019 at 21:06

        Dzięki. Będę próbować. Pozdrawiam ?

  6. Ania 7 lutego, 2018 at 20:04 - Reply

    upierkłam i jem 3 kawałek gorący

    ciepła jest przepyszna!!!!

    zamiast araku dałam spirytus kieliszek i robiłam z połowy porcji z cukrem trzcinowym

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2018 at 11:24 - Reply

      Cześć Aniu! Świeża jest najlepsza! Dziękuję, że poświęciłaś swój czas i podzieliłaś się opinią. Do napisania… Pa

  7. Ania 31 stycznia, 2018 at 20:09 - Reply

    czy babka jest sucha?
    więszość piaskowyh jednak jest trochę
    czy arak można czymś zastąpić? ja osobiście nawet nie widuje już zapachu arakowego w sklepach

    • Aga Bednarska 31 stycznia, 2018 at 20:29 - Reply

      Cześć Aniu. Babka jest dosyć sucha, ale nie taka sypiąca się – jest zwarta. Spokojnie możesz dać aromat czy esencję, jaka Ci pasuję. Na ciasto nie ma to najmniejszego wpływu, poza smakowymi. Pozdrawiam.