Chleby i bułki

Smaczny, miękki chleb bezglutenowy. Bez glutenu, bez mleka.


Jeden z ulubionych chlebów bezglutenowych -smaczny, miękki, dzieci zjadają go bez namawiania, a to jest najlepsza jego ocena. 🙂  Dobrze sprawdza się do kanapek, czy na grzanki.

Pomimo górnego popękania nie ma problemu z krojeniem- nie rozpada się.

Polecam!

Składniki:

(mała keksówka ok. 10 cm x 20 cm- można użyć klasycznej, dłuższej, będzie tylko bardziej płaski)

400 g miksu <kliknij>

250 ml zimnej wody

2 jajka

2 łyżki suchych drożdży

2 łyżek karobu (daje kolor i robi za zagęstnik)

2 łyżki żelatyny- rozpuścić w ok. 5 łyżkach wrzącej wody

2 łyżki siemienia lnianego- ziarna

4 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka syropu z daktyli (można zamienić na zwykły cukier ok. 2 łyżek- drożdże cukier zjedzą)

1 łyżeczka soli

Kilka orzechów czy daktyli, czarnuszka- opcjonalnie.


Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dołożyć wszystkie pozostałe – prócz orzechów/daktyli.  Miksować przez ok. 1 minutę.

2. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut.

4. Nakładać do wysmarowanej i wyłożonej papierem lub obsypanej opatkami owsianymi keksówki. Jeżeli dodajemy orzechy czy daktyle, to wrzucamy je w tym momencie.

5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze ok. 10 minut. Zmniejszyć do ok. 200 stopni, piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć do 180 piec 10-15 minut- do suchego patyka.

6. Przechowywać w lnianej ścierce. Chleb zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.

Rady:

Po przełożeniu ciasta do foremki od razu pieczemy- niech nie kusi odstawienie na kolejne wyrośnięcie, bo stanie się kruchy, niesmaczny i słabiej wyrośnie. Mnie raz tak właśnie pokusiło…:)

15 thoughts on “Smaczny, miękki chleb bezglutenowy. Bez glutenu, bez mleka.

    1. Beata, ciutke kakao, ale nie za dużo, plus więcej zagęstnik w nasionach-karob tu służy za zagęstnik. Albo zrobić bez koloru-jasny. Pozdrawiam

    1. Patrycja, próbuj na samej tapioce. Zagęstników jest sporo, więc myślę, że powinien wyjść, ale pisze teoretycznie, nie próbowałam. Pozdrawiam

    1. Dominika,myślę, że można spokojnie zrobić bez ewentualnie dać babki płesznik, ale być może trzeba będzie dać więcej płynu. Pisze teoretycznie,bo nie robiłam tego chleba bez jajek.Pozdrawiam.

    1. Cześć Justyna. Piekę w w piekarniku gazowym pamiętającym bardzo odległe czasy. 😉 Keksówki nie przykrywam, chyba nie ma potrzeby, bo nie spieka się góra jakoś na twardo. Ale można spróbować, może jeszcze lepszy wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie. :*

  1. Najlepszy chleb na Swiecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20 roznych przepisow probowalam i na tym skonczylam. Moi znajomi zajadaja sie pajdami i nikt nie wierzy ze to bez glutenu.

    1. Dobrze mi to czytać… a ten chleb jest rzeczywiście bardzo smaczny i nie kamienieje na następny dzień. Pyszne są z niego też chlebki smażone w jajku. Ściskam. :*

    1. Ewelina, patent wegański na doskonały, miękki, elastyczny wypiek, to guma arabska – wiek jak to się kojarzy… 😉 Poczytaj. Jest to naturalna żywica, która oprócz właściwości np. emulgujących jest naturalnym prebiotykiem. W sklepach arabskich bez problemu kupisz za kilka złotych. Ja mam w kawałkach a potem mielę. Doskonale zastępuje jajka. Używam w kuchni często. Polecam bardzo. a na teraz możesz dać agaru – suchego, nie rozpuszczaj. Pozdrawiam!

  2. Pyszny chlebek! Zjadłam od razu 3 kromki,bo nie mogłam przestać 😊!! Już myślałam,że nigdy nie znajdę dobrego przepisu i bede już na zawsze skazana na „przeżuwanie” niesmacznych bezglutenowych chlebów opartych tylko na gryce, której smak juz śni mi się po nocach😂 Dziękuję serdecznie!!

    1. Kasiu, lejesz miód na moje serce… Ciesze się, że zaufałaś mi na tyle, iż postanowiłaś mieszankę mąk zrobić, a potem z niej chleb… Uszczęśliwiłaś mnie swym wpisem. Dziękuję Ci bardzo, bardzo… :* Do napisania…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *