Jeden z ulubionych chlebów bezglutenowych -smaczny, miękki, dzieci zjadają go bez namawiania, a to jest najlepsza jego ocena. 🙂  Dobrze sprawdza się do kanapek, czy na grzanki.

Pomimo górnego popękania nie ma problemu z krojeniem- nie rozpada się.

Polecam!

Składniki:

(mała keksówka ok. 10 cm x 20 cm- można użyć klasycznej, dłuższej, będzie tylko bardziej płaski)

400 g miksu <kliknij>

250 ml zimnej wody

2 jajka

2 łyżki suchych drożdży

2 łyżek karobu (daje kolor i robi za zagęstnik)

2 łyżki żelatyny- rozpuścić w ok. 5 łyżkach wrzącej wody

2 łyżki siemienia lnianego- ziarna

4 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka syropu z daktyli (można zamienić na zwykły cukier ok. 2 łyżek- drożdże cukier zjedzą)

1 łyżeczka soli

Kilka orzechów czy daktyli, czarnuszka- opcjonalnie.


Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Dołożyć wszystkie pozostałe – prócz orzechów/daktyli.  Miksować przez ok. 1 minutę.

2. Przykryć ścierką, odstawić na ok. 30 minut.

4. Nakładać do wysmarowanej i wyłożonej papierem lub obsypanej opatkami owsianymi keksówki. Jeżeli dodajemy orzechy czy daktyle, to wrzucamy je w tym momencie.

5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze ok. 10 minut. Zmniejszyć do ok. 200 stopni, piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć do 180 piec 10-15 minut- do suchego patyka.

6. Przechowywać w lnianej ścierce. Chleb zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.

Rady:

Po przełożeniu ciasta do foremki od razu pieczemy- niech nie kusi odstawienie na kolejne wyrośnięcie, bo stanie się kruchy, niesmaczny i słabiej wyrośnie. Mnie raz tak właśnie pokusiło…:)

Komentarze:
52 komentarze
  1. Kasia 23 marca, 2021 at 09:04 - Reply

    Czy można tutaj drożdze zastąpić zakwasem ryżowo-owsianym bg?

    • Aga Bednarska 3 kwietnia, 2021 at 11:51 - Reply

      Kasiu, spokojnie można wszędzie drożdże zakwasem zastąpić – wtedy wiadomo pod to należy dobrać technikę wzrostu. Pozdrawiam!

  2. Ula 2 kwietnia, 2020 at 09:41 - Reply

    Chleb rzeczywiście super, pierwszy raz wyszedł miękki bo do tej pory zawsze cegła 🙁
    Zastanawiam się czy można zamienić drożdże suszone na świeże i jeśli tak to ile ich dać i jak z nimi postępować – rozpuścić i poczekać aż urosną?

  3. Agnieszka 8 stycznia, 2020 at 11:44 - Reply

    Żałuję, ze dopiero teraz trafiłam na ten przepis, ale mam nadzieję, ze to spowoduje pozytywną rewolucję w moim zyciu. Mam tylko pytanie o pożywke dla drożdży, czy zamiast syropu daktylowego może być miód lub ksylitol,czy erytrol?

    • Aga Bednarska 8 stycznia, 2020 at 19:39 - Reply

      Agnieszka, lepiej późno niż wcale.:D 😉 Chleb jest rzeczywiście bardzo udany jak na bezglutenowy. Ciesze się bardzo, że Ci posmakował. W planach mam ogarnięcie w końcu na bloga chlebów na zakwasie, które uwielbiamy.
      dodaj miodu. Ksylitolu, erytrolu drożdże nie zjedzą.

      Dziękuję za komentarz. Do napisania. Ściskam :*

  4. Magdalena 8 maja, 2019 at 11:58 - Reply

    Witaj Agnieszko
    Zrobiłam chlebek, ale niestety wyszedł bardzo suchy i się kruszył? Czy temperatura musi być taka wysoka?

    • Aga Bednarska 9 maja, 2019 at 18:15 - Reply

      Magdalena, nie mam pojęcia, dlaczego. Może za mało płynu – mąki różnie chłoną. Jeżeli masz pod ręką łupinę babki jajowatej, to dodawaj, wtedy jest lepsza elastyczność. Ja tak teraz robię. Tylko wtedybtrochę więcej wody. Co do temoeratury, to nie wpłynęła na to, a same drożdże taką lubią i w takiej świetnie rosną.

  5. Iwona 9 stycznia, 2019 at 19:16 - Reply

    Czym można zastąpić drożdże?

    • Aga Bednarska 9 stycznia, 2019 at 20:29 - Reply

      Można próbować na sodzie czy proszku, ale nie próbowałam. Ma pewno wyrośnie, ale ze smakiem może być różnie. Ja generalnie nie lubię smakowo takiego pieczywa.

      • Kasia 13 września, 2021 at 05:31

        A można upiec z połowy podanych tu drożdży? Chleb super, ale bardzo czuć go drożdżami, a dla mnie to jest nieprzyjemny zapach.

      • Aga Bednarska 19 września, 2021 at 18:35

        Kasiu, możesz zrobić nawet na 1 g drożdży, tylko wtedy należy wydłużyć czas wzrostu ciasta. Punktem kontrolnym jest wzrost ciasta do podwojenia lub prawie podwojenia objętości. Pozdrawiam!

      • Kasia 6 października, 2021 at 15:32

        Ogromnie dziękuję za odpowiedź! Upiekłam z połowy podanych drożdży i wyszedł świetny! To najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłam, a wypróbowałam już chyba dwucyfrową ilość różnych przepisów ? jest naprawdę smaczny, a nie tylko „da się przełknąć więc zjem”. Serdeczne dzięki!

  6. KAROLINA 11 listopada, 2018 at 16:30 - Reply

    A ja mam pytania odnośnie do karobu i jaj. Białka nie możemy, za to żółtka już tak – czy one same wystarczą, żeby chleb się upiekł? I czy zamiast karobu można dodać babki jako zagęstnika? Jak Syn zobaczy, że chleb jest taki czekoladowy, to na pewno nie zechce spróbować 🙁

    • Aga Bednarska 12 listopada, 2018 at 18:30 - Reply

      Karob pomiń, jajka też, daj same żółtka. Pasowałoby tylko len zamienić na babke płesznik (do kupienia w zdrowej żywności lub na necie – bardzo wydajna), bo ona silniej i fajniej wiąże składniki.

      • KAROLINA 18 listopada, 2018 at 10:20

        Zrobiłam – i udało się 🙂 Jestem przeszczęśliwa 😀 W końcu po wielu próbach pieczenia różnego pieczywa z różnych sprawdzonych przepisów ten mi wyszedł 🙂 Yupiii – skaczę z radości! Dziękuję!

      • Aga Bednarska 18 listopada, 2018 at 20:18

        Karolina, a ja jestem szczęśliwa, że chleb wyszedł, że smakuję. Dziękuję Ci bardzo za wpis. Do napisania. :*

      • KAROLINA 19 listopada, 2018 at 08:11

        Agnieszko, a co zrobić, żeby na drugi dzień chlebek nie tracił na swojej świeżości z dnia upieczenia? Jak go dzisiaj rano kroiłam to trochę się kruszył i kanapki łamały się w pół.

      • Aga Bednarska 20 listopada, 2018 at 19:28

        Karolina, ja owijam lnianym materialem albo/i wkładam do lodowki.

  7. Ewelina 7 listopada, 2018 at 21:22 - Reply

    A czym można zastąpić karob?

    • Aga Bednarska 10 listopada, 2018 at 20:59 - Reply

      Ewelina, możesz karob pominąć, wtedy będzie jasny. Możesz dać trochę więcej sklejacza – babki płesznik czy agaru, żelatyny.
      Pozdrawiam.

  8. Anna Kap 18 października, 2018 at 13:29 - Reply

    Witam, mam pytanko, bo na fb nikt nie odpowiedzial : czy w tym przepisie chodzi o normalna zelatyne? I jaka iloscia kakao mozna, zastapic karob, poniewaz mieszkam w uk i musze pewnych produktow troche poszukac.

    • Aga Bednarska 18 października, 2018 at 19:26 - Reply

      Cześć. Tak, zwyczajna żelatyna. Nie robiłam na kakao, nie wiem, jak się sprawa ma smakowo. Tu karob jest też emulgarorem. Mozna na kolor dać trchę (z pół łyżeczki) albo zrobić bez i będzie chleb jasny. Pozdrawiam.

  9. Teresa mama Tonia 10 października, 2018 at 12:08 - Reply

    Aga bardzo dziękuję za przepis. Chleb pyszny! Młody nawet zjadł kromke Bez wypluwania! Bardzo bardzo dziękuję.
    Będę próbować inne Twoje przepisy. ..bo tort tez wszystkim smakował ?

    • Aga Bednarska 20 października, 2018 at 09:32 - Reply

      Teresa, to ja Ci bardzo dziekuję za ten wpis, a przede wszystkim za przepisowe zaufanie – chcesz wypróbowywać. 🙂 Moc całusów Wam przesyłam. :*

  10. Ola 10 maja, 2018 at 18:55 - Reply

    Chleb pyszny, najlepszy jaki do tej pory robiłam i udał się ??

    Będę dalej testować Pani przepisy ?

    • Aga Bednarska 11 maja, 2018 at 12:16 - Reply

      Olu!!! Jak dobrze mi to czytać! Dziękuję Ci bardzo za wpis. Ciesze się, że zdobyłam Twoje zaufanie – mam nadzieję, że Cie nie rozczaruję. Ściskam. :*

  11. Gosia 16 kwietnia, 2018 at 08:55 - Reply

    Chlebek jest pyszny!!! Mój syn go uwielbia. Pięknie wyrasta. Niestety nie wiem co robię źle, bo bardzo się kruszy. Co może być tego przyczyną? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 16 kwietnia, 2018 at 09:08 - Reply

      Gosiu, może być to kwestia obsychania. Kiedyś koleżanka netowa pisała, że właśnie jej się kruszy. Doradziłam, żeby chlebki obwijała w lnianą ścierkę i w chlebak lub naczynie gliniane z pokrywką. Można również przechowywać w lodowce. Jeżeli to nie kwestia obsuszania, jeżeli kruszy się od samego początku, to dałabym więcej żelatyny czy agaru lub pektyny jabłkowej. Wtedy ciasto się lepiej wiąże. U mnie chlebek nie kruszy się, ale może to wynikać i z innego powietrza czy właśnie przechowywania. Mam nadzieję, że pomogłam, jak co, to pisz. Bardzo się się cieszę, że synkowi podszedł. Największy to dla mnie komplement! Ściskam Was serdecznie. Do napisania…

  12. Agnieszka 7 kwietnia, 2018 at 16:39 - Reply

    Wyznaję Ci miłość! genialny chleb bg!!!!!! najlepszy jaki w życiu jadłam!!!!

    • Aga Bednarska 8 kwietnia, 2018 at 20:00 - Reply

      Agnieszka, tego mi było trzeba.:* Na dobranoc uskrzydliłaś mnie fest. :* Dziękuję Ci bardzo za te dobre słowa. Miłość zgarniam. 😀
      Do napisania. :*

  13. KasiaMa 7 marca, 2018 at 20:32 - Reply

    Super! Zrobiłam w foremkach muffinkowych i dałam połowę cukru. Wyyyyszło 😀 i co lepsze – smakuje mojej niejadce! Dziękuję 🙂

    • Aga Bednarska 9 marca, 2018 at 20:01 - Reply

      Kasiu, cudowna rekomendacja tego ciasta. Jak dziecku smakuję, to więcej mi nic do szczęścia nie potrzeba… Dziękuję Ci za ten wpis. ściskam Was fest. :*

  14. Kasia 5 grudnia, 2017 at 08:37 - Reply

    Pyszny chlebek! Zjadłam od razu 3 kromki,bo nie mogłam przestać ?!! Już myślałam,że nigdy nie znajdę dobrego przepisu i bede już na zawsze skazana na „przeżuwanie” niesmacznych bezglutenowych chlebów opartych tylko na gryce, której smak juz śni mi się po nocach? Dziękuję serdecznie!!

    • Agnieszka Bednarska 6 grudnia, 2017 at 13:40 - Reply

      Kasiu, lejesz miód na moje serce… Ciesze się, że zaufałaś mi na tyle, iż postanowiłaś mieszankę mąk zrobić, a potem z niej chleb… Uszczęśliwiłaś mnie swym wpisem. Dziękuję Ci bardzo, bardzo… :* Do napisania…

  15. ewelina 4 grudnia, 2017 at 12:22 - Reply

    czy można pominąć żelatynę? jestem wegetarianką 🙁 a bardzo chciałabym spróbować przepisu…

    • Agnieszka Bednarska 6 grudnia, 2017 at 13:36 - Reply

      Ewelina, patent wegański na doskonały, miękki, elastyczny wypiek, to guma arabska – wiek jak to się kojarzy… 😉 Poczytaj. Jest to naturalna żywica, która oprócz właściwości np. emulgujących jest naturalnym prebiotykiem. W sklepach arabskich bez problemu kupisz za kilka złotych. Ja mam w kawałkach a potem mielę. Doskonale zastępuje jajka. Używam w kuchni często. Polecam bardzo. a na teraz możesz dać agaru – suchego, nie rozpuszczaj. Pozdrawiam!

  16. Kamila 6 listopada, 2017 at 09:10 - Reply

    Najlepszy chleb na Swiecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20 roznych przepisow probowalam i na tym skonczylam. Moi znajomi zajadaja sie pajdami i nikt nie wierzy ze to bez glutenu.

    • Agnieszka Bednarska 6 listopada, 2017 at 17:57 - Reply

      Dobrze mi to czytać… a ten chleb jest rzeczywiście bardzo smaczny i nie kamienieje na następny dzień. Pyszne są z niego też chlebki smażone w jajku. Ściskam. :*

      • Kamila 6 listopada, 2017 at 19:02

        Dokladnie tak kończy ten chleb w kolejnych dniach. Gratuluję przepisu!

    • Kasia 11 grudnia, 2019 at 21:34 - Reply

      Czym można zastąpić żelatynę? Pozdrawiam

      • Aga Bednarska 11 grudnia, 2019 at 21:47

        Agarem np.albo łuską babki jajowatej.
        Buziaki

  17. Justyna 27 września, 2017 at 17:59 - Reply

    mam pytanie- czY chleby bezglutenowe piecze Pani z termoobiegiem i czy podczas pIeczeniA nie przykrywac druga keksowka od gory?

    • Agnieszka Bednarska 28 września, 2017 at 08:28 - Reply

      Cześć Justyna. Piekę w w piekarniku gazowym pamiętającym bardzo odległe czasy. 😉 Keksówki nie przykrywam, chyba nie ma potrzeby, bo nie spieka się góra jakoś na twardo. Ale można spróbować, może jeszcze lepszy wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie. :*

  18. Dominika 6 czerwca, 2017 at 07:05 - Reply

    a czym zastąpic jajka?

    • Agnieszka Bednarska 14 czerwca, 2017 at 17:43 - Reply

      Dominika,myślę, że można spokojnie zrobić bez ewentualnie dać babki płesznik, ale być może trzeba będzie dać więcej płynu. Pisze teoretycznie,bo nie robiłam tego chleba bez jajek.Pozdrawiam.

  19. Partycja 30 maja, 2017 at 13:22 - Reply

    A czy moze byc sama mąka tapioka ? U mnie w irlandii ciężko o skrobie lub moze jakis zamiennik ??

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:49 - Reply

      Patrycja, próbuj na samej tapioce. Zagęstników jest sporo, więc myślę, że powinien wyjść, ale pisze teoretycznie, nie próbowałam. Pozdrawiam

    • Urszula 2 stycznia, 2018 at 18:33 - Reply

      Witam
      Jakiej konsystencji powinn być ciasto? Moje wyszło tak suche,ze skladniki jie chciay sie polaczyc. Jakbym piasek mieszala :/ dodalam wiecej wody zobacze,czy cosUla wyjdzie….

      • Aga Bednarska 2 stycznia, 2018 at 21:09

        Urszula, coś poszło nie tak. Dobrze, że wodę dolałaś, bo nie powinien być suchy. Składniki muszą się swobodnie połączyć w ciasto.

      • Melania 8 listopada, 2019 at 16:23

        Czyli jaką dokładnie konsystencję ma mieć ciasto?
        Moje wyszło jak ciasto na gofry…

  20. Beata 30 maja, 2017 at 07:25 - Reply

    Witam, czym można zastąpić karob?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 11:51 - Reply

      Beata, ciutke kakao, ale nie za dużo, plus więcej zagęstnik w nasionach-karob tu służy za zagęstnik. Albo zrobić bez koloru-jasny. Pozdrawiam