Chleby i bułki

Ryżowe chlebki. Bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe, wege.


Kiedy chce nam się czegoś chrupiącego, to robię te chlebki ryżowe. W smaku przypominają mi przysmak świętokrzyski. 🙂 Bardzo prosty i szybki przepis, do którego sprawdzenia zachęcam. Przepis podejrzałam z kuchni indyjskiej. 

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka wrzątku

1/2 łyżeczki kuminu- zmielonego

1/2 Łyżeczki kolendry-zmielonej

1/3 łyżeczki soli

Szczypta kozieradki- zmielonej

1 łyżka masła klarowanego – rozpuszczonego

Olej do głębokiego smażenia.

Wykonanie:


1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Wlewamy wrzątek, szybko, co z grubsza mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy na ok. 25 minut- nie podglądamy ciasta, by nie wypuszczać ciepła. 😉

2. Po tym czasie dodajemy masło, wyrabiamy kilka minut, aż powstanie elastyczne ciasto.

3. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy na papierze do pieczenia, przykrywamy nim i przez niego wałkujemy na jak najcieńszy placek.

4. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy przez ok. 30 sec. z każdej strony.

5. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku kuchennym.

6. Chlebki idealnie komponują się z sosami warzywnymi.

2 thoughts on “Ryżowe chlebki. Bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe, wege.

    1. Wszystko robiłaś tak, jak w przepisie? proporcje i waga są ważne. Jeżeli za rzadkie, to podsypać trochę mąki, bo nie może takie być. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *