Smaczny, miękki i delikatny chlebek – jeden z ulubieńców moich dzieci. Można go robić z dodatkiem warzyw lub bez nich. W każdej wersji jest pysznie. Do chlebowych wypieków warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia, który wpływa na wypieki – nawet te w foremkach. Na takim piekę i w tym momencie nie wyobrażam sobie bez niego tego. Zachęcam a wręcz namawiam do jego zakupu. Istotne jest również w  czym pieczemy. Najlepsze wypieki tego typu ciasta wychodzą w stalowej (ciężkiej) foremce. Rozprowadzanie i nagrzewanie temperatury jest inne, niż w takich lekkich. Ale oczywiście jeżeli jej nie masz, to w każdej wyjdzie smacznie.

Składniki (okrągła foremka o średnicy 20 cm):

150 ml chłodnej wody

100 g mąki gryczanej niepalonej/białej

50 g maki z sorgo

1 łyżeczka suchych drożdży

3/4 łyżki cukru kryształu – pożywka dla drożdży

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do polania po wierzchu

Sól i zioła do posypania wedle preferencji np. rozmaryn, bazylia lub oregano, kolendra. U mnie miks marokański.

Wykonanie:

1. Mąki, drożdże, cukier mieszamy. Dolewamy wody, miksujemy 2-3 minuty.

2. Po tym czasie „wybijamy” kilka minut (2-3 minuty) ciasto drewnianą łyżką, by zyskało na pulchności przez napowietrzenie. Odstawiamy na 15 minut, przykrywamy ścierką.

3. Po tym czasie dolewamy oliwę, dosypujemy sól, ponownie łyżką napowietrzamy przez minutę.

4. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem foremki. Odstawiamy na ok. 15 minut

5. Układamy warzywa (u mnie podpieczone plastry bakłażanu i słupki papryki – posypałam solą, skropiłam oliwą i w czasie tego ostatniego podrastania ciasta podpiekłam w piekarniku.), posypujemy ziołami i odrobiną grubej soli, pieczemy ok. 35-40 minut w 200 stopniach.

Rady/uwagi:

  • ciasto drożdżowe gryczane nie rośnie tak mocno, jak na innych mąkach. Robią się takie delikatne pęcherzyki, widać to podczas wybijania;
  • ciasto drożdżowe lubi ciepło. Jeżeli w domu mam zimno, to w garnku podgrzewam wodę i na gorącą nakładam ceramiczną/glinianą miskę. Metalowa bardziej absorbuje ciepło i możemy drożdże przegrzać – wtedy woda nie powinna być za gorąca;
  • jeżeli nie masz mąki sorgo daj owsianej lub zastąp ją gryczaną.
Komentarze:
8 komentarzy
  1. Anna 23 października, 2023 at 12:04 - Reply

    A czym mogę zastąpić drożdże, syn nie może jeść drożdży

  2. Gabi 12 lutego, 2020 at 08:57 - Reply

    Witam Agnieszko
    Przymierzam się do tego chlebka, ale co to? Cukier? Czym go mogę zastąpić, wiesz my jemy 3xbez.

    • Aga Bednarska 12 lutego, 2020 at 14:47 - Reply

      My też jemy 3xbez. Cukier jest jako pożywka dla drożdży, która zostanie zjedzona. Żeby wzrost ciasta był możliwy, drożdze przerabiają cukier prosty lub dwucukry na dwutlenek węgla. Możesz zamienić na inny cukier z sacharozą, fruktozą – w formie skrystalizowane lub syropu. Ksylitolu, to alkohol, drożdże nie zjedzą. Możesz spróbować zrobić też bez dodatku cukru, żeby pobrały go sobie z mąki (skrobię) jednak wtedy czas będzie wzrostu dłuższy a sam wzrost nie będzie aż tak silny. Pozdrawiam

  3. grash 14 września, 2019 at 18:38 - Reply

    a czym zastąpić gryczaną ? nie używam ze względu na dużą zawartość lektyn, a chciałabym taki chlebek z drożdżami.

    • Aga Bednarska 14 września, 2019 at 18:52 - Reply

      Nie mam pojęcia, musiałabym opracować nowy przepis, bo tutaj mąka gryczana jest wiodącą. Chlebek jest bez jajek, bo gryczana je świetnie zastępuje. Przy innych mąkach będą inne proporcje, inne dodatkowe składniki zastępujące chociażby jajka i nadające ciastu elastyczności.

      • grash 14 września, 2019 at 19:21

        Rozumiem – dżem figowy (jest pyszny) zjem zatem z serem.
        Dziękuję za dotychczasowe przepisy i inspiracje.

      • Aga Bednarska 14 września, 2019 at 20:48

        Źle mi, że nie mogłam w tym wypadku pomóc, ale specjalnie dla Ciebie opracuje podobny chlebek bez gryki. Muszę mieć tylko czas. Zrobiłaś dżem figowy? ?❤️

      • grash 18 września, 2019 at 21:16

        z miętą i nutą kardamonu jest przepyszny, nie można mu się oprzeć…dziękuję i pozdrawiam