Nie będę czarowała, że należę do miłośników kaszy jaglanej, bo nie należę. 😉 Moja młodsza córka nie podziela mojego uczucia, więc mam z nią (z kaszą) w kuchni do czynienia. Czasem przyrządzam coś, co nawet i mi smakuje. Tak jest w przypadku tych chlebków. Mają smak jaglany, ale w stopniu dla mnie akceptowalnym. 😉 W teksturze z wierzchu chrupkie, w środku miększe. Stopień chrupkości możemy regulować grubością ciasta – im cieńsza warstwa tym bardziej chrupkie i odwrotnie.

Składniki (forma 25 cm x 25 cm):

180 ml wody gazowanej – opcjonalnie, można dodać zwykłej

100 g płatków jaglanych

40 g mąki z ryżu brązowego

20 g skrobi ziemniaczanej

15 g skrobi z tapioki

3 łyżki tłuszczu – u mnie oliwa

1 łyżka nasion babki płesznik

1 łyżka soku z cytryny

1//3 łyżeczki rozmarynu

1/3 łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta sody

Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre, łączymy, odstawiamy na 5 minut.

2. Na wyłożoną papierem formę wykładamy cienką warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-40/minut. Po około 10 minut od umieszczenia w piekarniku wyjmujemy ciasto i kroimy je w preferowane kawałki a następnie kontynuujemy pieczenie.

3. Podajemy z pastami. Zjadamy na bieżąco.

Rady/uwagi:

  • mąki możesz podmienić według własnych preferencji.
Komentarze:
10 komentarzy
  1. Julia 23 stycznia, 2024 at 13:40 - Reply

    a Czy można użyć kaszę jaglaną?

  2. Ania 1 września, 2019 at 11:13 - Reply

    Aga robiłam parę razy zgodnie z Twoim przepisem i wyszedł pyszny, ale zastanawiam się czy wyszedłby np z płatkami z komosy ryżowej? Pewnie oczywiście proporcje trzebaby zmienić..

  3. Agusia 30 marca, 2019 at 21:10 - Reply

    Pyszne. Robiłam 3 razy. Za drugim razem dodałam chili, za trzecim czosnek granulowany.

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 22:05 - Reply

      Agusia, zainspirowałaś mnie! Dziękuję. :* Bardzo dobrze mi czytać tak miły komentarz. Ściskam. :*

  4. Aneta 22 marca, 2019 at 12:39 - Reply

    Czy można je przechowywać w lodówce kilka dni czy od razu pierwsza dnia trzeba zjeść? Z tego przepisu wychodzi jedna taka blacha 25×25 cm tak?

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:21 - Reply

      Aneta, już na drugi dzień są wedlug mnie niesmaczne, więc nie polecam.

  5. Iwona 4 lutego, 2019 at 16:22 - Reply

    Czy nasiona babki płesznik można pominąć?

    • Aga Bednarska 6 lutego, 2019 at 21:23 - Reply

      Iwona, musisz dodać coś do sklejenia, po płatki inaczej zachowują się niż ugotowana kasza jaglana – nie mają tego kleiku. Jeżeli możesz jajka, to najprościej.

      • Iwona 7 lutego, 2019 at 07:19

        Zrobiłam tak jak w przepisie ale nie wyszło:(

      • Aga Bednarska 7 lutego, 2019 at 13:22

        Dlaczego? Co się z nimi stało?