Chleby i bułki

Jaglane chlebki – bezglutenowe, wegańskie.

Nie będę czarowała, że należę do miłośników kaszy jaglanej, bo nie należę. 😉 Moja młodsza córka nie podziela mojego uczucia, więc mam z nią (z kaszą) w kuchni do czynienia. Czasem przyrządzam coś, co nawet i mi smakuje. Tak jest w przypadku tych chlebków. Mają smak jaglany, ale w stopniu dla mnie akceptowalnym. 😉 W teksturze z wierzchu chrupkie, w środku miększe. Stopień chrupkości możemy regulować grubością ciasta – im cieńsza warstwa tym bardziej chrupkie i odwrotnie.

Składniki (forma 25 cm x 25 cm):

180 ml wody gazowanej – opcjonalnie, można dodać zwykłej

100 g płatków jaglanych

40 g mąki z ryżu brązowego

20 g skrobi ziemniaczanej

15 g skrobi z tapioki

3 łyżki tłuszczu – u mnie oliwa

1 łyżka nasion babki płesznik

1 łyżka soku z cytryny

1//3 łyżeczki rozmarynu

1/3 łyżeczki tymianku

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta sody

Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy mokre, łączymy, odstawiamy na 5 minut.

2. Na wyłożoną papierem formę wykładamy cienką warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-40/minut. Po około 10 minut od umieszczenia w piekarniku wyjmujemy ciasto i kroimy je w preferowane kawałki a następnie kontynuujemy pieczenie.

3. Podajemy z pastami. Zjadamy na bieżąco.

Rady/uwagi:

  • mąki możesz podmienić według własnych preferencji.

4 thoughts on “Jaglane chlebki – bezglutenowe, wegańskie.

    1. Iwona, musisz dodać coś do sklejenia, po płatki inaczej zachowują się niż ugotowana kasza jaglana – nie mają tego kleiku. Jeżeli możesz jajka, to najprościej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *