Chleby i bułki

Gryczane chlebki. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek. 

Często gotuje różnego rodzaju curry, np. z ciecierzycą, ziemniakami, a te świetnie smakują z chlebkami. Dziś właśnie o chlebkach będzie wpis, a dokładniej o chlebkach gryczanych. Robi się je błyskawicznie, zjada też. Są miękkie i smaczne. Przy ich sporządzaniu nie używamy wałka. Podsypujemy delikatnie mąką gryczaną i dłońmi formujemy okrągły placuszek. Im cieńszy placek, tym lepszy, gdyż bardziej nam podczas smażenia wyrośnie. Ważna jest też temperatura tłuszczu. Przy smażeniu tego typu placków robię próbę. Wrzucam kawałek ciasta i jeżeli wypłynie na wierzch w przeciągu 5 sekund, to temperatura tłuszczu jest właściwa.


Składniki (ok. 8 sztuk):

140 g mąki gryczanej niepalonej (może być też palona)

115 ml wody

Szczypta soli

Szczypta suszonego tymianku

Tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę, mieszamy do powstania zwartej kuli. Ciasto nie może być za miękkie.

2. Deskę podsypujemy delikatnie mąką gryczaną, formujemy dłońmi cienkie placuszki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 sekund odwracając je w między czasie na drugą stronę. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

2 thoughts on “Gryczane chlebki. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek. 

    1. Siema Maju! Niestety nie, bo to tłuszcz sprawia, że chlebki „puchną”. Tutaj nie ma żadnych spulchniaczy. Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *