Chleby i bułki

Focaccia włoski chlebek z oliwkami i rozmarynem. Bez glutenu, bez nabiału, opcja wegańska. Pyszny! 

Ojczyzną focacci są Włochy, chociaż jej korzenie odnajdujemy w starożytności. Drożdżowy płaski chlebek wraz z dodatkami był prekursorem pizzy. Pieczono go nad paleniskiem lub na glinianych płytach. Jego nazwa nawiązuje do tego, gdyż po łacinie focaccius znaczy tyle, co z paleniska, upieczony na ogniu.

Dzisiaj zapraszam Cię na dobrą, bezglutenową focaccie. U mnie z oliwkami i rozmarynem, ale to, jakich dodatków użyjemy, zależy od naszych upodobań.


Składniki:

1 jajko (rozbełtane) – możemy pominąć, wtedy dajemy ok. 15 ml (1 łyżka) wody więcej

1 łyżeczka suchych drożdży

170 g miksu mąk <klik>

1/2 łyżeczki agaru

60 ml wody+plus jedna łyżeczka

60 ml oliwy+1 łyżeczka

1/2 łyżeczki soli+1/3 łyżeczki

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżki syropy daktylowego, z agawy, cukru kokosowego – pożywka dla drożdży

4-5 oliwek – pokrojona na plastry


Wykonanie:

1. W letniej wodzie rozpuścić słodzidło, dodać drożdże, odstawić na 10 minut (przy suchych drozdżach nie jest to obowiązkowe, można dodać je bezpośrednio do mąka, ale ja tak robię).

2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pozostałe, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.

3. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 50 minut.

4. 1 łyżeczkę oliwy, wody i 1/3 łyżeczki soli mieszamy w miseczce do połączenia.

5. Ciasto wykładamy na papier umieszczony na blasze do pieczenia, nadajemy mu kształt prostokąta lub koła (możemy użyć foremki).

6. Na  cieście rozprowadzamy wymieszaną z wodą oliwę, robimy palcami zagłębienia. Układamy po cieście oliwki, posypujemy rozmarynem.

7. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni przez ok. 15 minut.

Rady/uwagi:

  • ciasto ma być gęste, nie płynne; jeżeli potrzeba, to dodajemy więcej wody;
  • agar można zamienić na żelatynę;
  • na zdjęciach spód mi się z lekka przypalił – proszę na to nie patrzeć 🙂
  • bakłażany solimy dosyć obficie, muszą nam zmięknąć wtedy wypiją mniej tłuszczu;
  • jeżeli zajdzie potrzeba, to dodaj więcej tłuszczu do smażenia – bakłażany oddadzą go potem w wywarze, nie ma co się martwić, że będzie kiepsko.

4 thoughts on “Focaccia włoski chlebek z oliwkami i rozmarynem. Bez glutenu, bez nabiału, opcja wegańska. Pyszny! 

    1. Mariola, na proszku będzie. Możesz zobaczyć na stronie facebookowej zapowiedz. Ja robię ją trochę inaczej, bo na samym proszku wyjść może bardzo sucho… Na dniach opublikuje. Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *