Placki z ciecierzycy są świetnym pomysłem na śniadania, kolacje czy lekki obiad. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Można traktować je jako alternatywa dla pieczywa do warzyw czy sosów. Można usmażyć w formie małych placuszków. Można, tak, jak w przepisie potraktować naleśniki jako namiastka tortilli.

Bardzo często spotykam się z niechęcią do mąki ciecierzycowej. Niepotrzebnie, chociaż oczywiście można nią smak jedzenia popsuć. Jednak właściwie dobrane składniki i odpowiednia obróbka cieplna efektują smacznymi potrawami.


Składniki (ok. 5 sztuk w formie naleśników):

100 g mąki z ciecierzycy

45 g mąki ryżowej

230 ml wody

1/2 małej, młodej cukinii ok. 120 g (ok. 1 szkl)- starta ze skórką na grubych oczkach

25 g marchewki – starta na drobnych oczkach

1 cm świeżego startego imbiru

1 mała szalotka – pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka soli

ok. 4-5 łyżek oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, mieszamy na gładkie ciasto przypominające ciasto naleśnikowe. Dokładamy warzywa. Mieszamy.

2.Rozgrzewamy na ogniu nieprzywierającą patelnię.

3. Wylewamy na środek 1 łyżkę wazową ciasta i metalową łyżką rozprowadzać ciasto ruchami po okręgu zaczynając od środka. Gdy zacznie ciasto zmieniać konsystencję na podpieczoną polać 1/2 łyżeczki tłuszczu. Przekręcamy i smażymy dociskając wierzch placka łyżką. Ponownie przekręcamy, chwilę smażymy, przekładamy na drugą stronę chwile smażąc i gotowe.

Rady:

  • patelnia do smażenia ma być gorąca i nie wysmarowana tłuszczem;
  • mąkę ryżową można pominąć;
  • ciasto przed dodaniem warzyw ma przypominać rzadkie naleśnikowe;
  • jeżeli po dodaniu warzyw jest zbyt geste – nie da się łyżką rozprowadzić swobodnie po patelni, dolejmy odrobinę wody. Mąki różnie chłoną wodę – zależny to od producenta czy wilgoci chociażby;
  • test na gorącą patelnie: pryśnijmy parę kropel wody na patelnie i jeżeli od razu zaczną skwierczeć, to patelnia jest właściwie rozgrzana;
  • jeżeli nie mamy wprawy w rozprowadzaniu ciasta łyżką, to możemy nagrzana patelnię w trakcie tej czynności ściągnąć z ognia.

Komentarze:
15 komentarzy
  1. M 12 stycznia, 2022 at 19:15 - Reply

    Proszę o informację czym mogę zastąpić mąkę ryżowa? mąką z tapioki lub jaglaną?

    • Aga Bednarska 7 lutego, 2022 at 19:53 - Reply

      Z tych dwóch bardziej pasuję jaglana.

  2. M 17 marca, 2021 at 15:59 - Reply

    Właśnie smażyłam pierwsza porcję placków. Są pyszne i na pewno będę w przyszłości korzystała z tego przepisu.

  3. ink3 6 lutego, 2021 at 21:09 - Reply

    bardzo dobre!
    jedliśmy dziś na śniadanie i zapisuję przepis do do powtórzenia.

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2021 at 23:45 - Reply

      Bardzo dobrze mi to czytać! Ściskam! :*

  4. KucharkaZen 3 lutego, 2021 at 20:29 - Reply

    Pyszne 🙂 Właśnie robię drugą partię.

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 00:04 - Reply

      Ale miło mi to czytać… Ściskam! :*

  5. Ania 1 lutego, 2020 at 15:18 - Reply

    Aga, normalnie rewelka! Placki wyszły świetne, chociaż dałam do środka tylko marchewkę. Super alternatywa dla chleba, jedliśmy jak kanapki- z szynką, serem, salami, keczup, pycha! Dałam wiecej soli. Pozdrawiam Cię! W garnku zrobiony gulasz z kapusty po turecku, w piekarniku siedzą warzywa, dziś dzień z Bezglutenowym Jadłem!

    • Aga Bednarska 4 lutego, 2020 at 20:28 - Reply

      Aniu, musimy się kiedyś umówić na wspólne gotowanie. 😀

  6. Aśka 22 stycznia, 2020 at 15:15 - Reply

    A czym można zastąpić cukinię? Akurat nie mam w domu.

    • Aga Bednarska 22 stycznia, 2020 at 15:25 - Reply

      Pewnie. Możesz dać takie warzywa, jakie masz pod ręką.

  7. Mariola 13 grudnia, 2017 at 08:50 - Reply

    Czy można mąke z cięciorki czarnej? Taką mam w domu.

    • Agnieszka Bednarska 13 grudnia, 2017 at 10:58 - Reply

      Mariola, nigdy takiej nie miałam (nawet nie słyszałam o takiej), ale ja bym próbowała. Pozdrawiam. :*

  8. Beata Dekutowska -Pakiet 11 grudnia, 2017 at 10:11 - Reply

    Wyszły świetne, na śniadanie czy dla dziecka do lunch boxa , świetne i aromatyczne !

    • Agnieszka Bednarska 11 grudnia, 2017 at 14:51 - Reply

      Cześć Beata! U nas też dziś były na śniadanie i do szkoły. Ciesze się niezwykle, że przepis się sprawdził i podszedł smakowo. Wiele osób jest negatywnie do ciecierzycy usposobiona, a myślę, że nie potrzebnie. Dziękuję za Twój czas i wpis. Pozdrawiam. :*