Chleby i bułki, Naleśniki, Placuszki, racuchy, pączki.

Cheela – indyjskie placki z ciecierzycy. Bezglutenowe, wegańskie.

Placki z ciecierzycy są świetnym pomysłem na śniadania, kolacje czy lekki obiad. Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu. Można traktować je jako alternatywa dla pieczywa do warzyw czy sosów. Można usmażyć w formie małych placuszków. Można, tak, jak w przepisie potraktować naleśniki jako namiastka tortilli.

Bardzo często spotykam się z niechęcią do mąki ciecierzycowej. Niepotrzebnie, chociaż oczywiście można nią smak jedzenia popsuć. Jednak właściwie dobrane składniki i odpowiednia obróbka cieplna efektują smacznymi potrawami.


Składniki (ok. 5 sztuk w formie naleśników):

100 g mąki z ciecierzycy

45 g mąki ryżowej

230 ml wody

1/2 małej, młodej cukinii ok. 120 g (ok. 1 szkl)- starta ze skórką na grubych oczkach

25 g marchewki – starta na drobnych oczkach

1 cm świeżego startego imbiru

1 mała szalotka – pokrojona w drobną kostkę

1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka soli

ok. 4-5 łyżek oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

1. W misce łączymy wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, mieszamy na gładkie ciasto przypominające ciasto naleśnikowe. Dokładamy warzywa. Mieszamy.

2.Rozgrzewamy na ogniu nieprzywierającą patelnię.

3. Wylewamy na środek 1 łyżkę wazową ciasta i metalową łyżką rozprowadzać ciasto ruchami po okręgu zaczynając od środka. Gdy zacznie ciasto zmieniać konsystencję na podpieczoną polać 1/2 łyżeczki tłuszczu. Przekręcamy i smażymy dociskając wierzch placka łyżką. Ponownie przekręcamy, chwilę smażymy, przekładamy na drugą stronę chwile smażąc i gotowe.

Rady:

  • patelnia do smażenia ma być gorąca i nie wysmarowana tłuszczem;
  • mąkę ryżową można pominąć;
  • ciasto przed dodaniem warzyw ma przypominać rzadkie naleśnikowe;
  • jeżeli po dodaniu warzyw jest zbyt geste – nie da się łyżką rozprowadzić swobodnie po patelni, dolejmy odrobinę wody. Mąki różnie chłoną wodę – zależny to od producenta czy wilgoci chociażby;
  • test na gorącą patelnie: pryśnijmy parę kropel wody na patelnie i jeżeli od razu zaczną skwierczeć, to patelnia jest właściwie rozgrzana;
  • jeżeli nie mamy wprawy w rozprowadzaniu ciasta łyżką, to możemy nagrzana patelnię w trakcie tej czynności ściągnąć z ognia.

4 thoughts on “Cheela – indyjskie placki z ciecierzycy. Bezglutenowe, wegańskie.

    1. Cześć Beata! U nas też dziś były na śniadanie i do szkoły. Ciesze się niezwykle, że przepis się sprawdził i podszedł smakowo. Wiele osób jest negatywnie do ciecierzycy usposobiona, a myślę, że nie potrzebnie. Dziękuję za Twój czas i wpis. Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *