Chleby i bułki

Cebularze lubelskie. Bez glutenu, bez nabiału. 

Pochodzę z Lubelszczyzny, a ta cebularzami stoi. Cebularze, to pszenne placki z cebulą i makiem. Pierwsze pisemne wzmianki o tym wypieku pojawiły się w XIX wiek, jednak ich historia sięga bardziej odległych czasów.  Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Szybko stał się „hitem” ich piekarni. 2007 roku lubelski cebularz znalazł się na liście produktów regionalnych.

Cebularzami zjadałam się od zawsze i zmiany „jedzeniowe” nie stanowiły przeszkody, by tak pozostało. Co prawda ciasto siłą rzeczy nie jest takie, jak z pszenicy, ale jest bardzo smaczne. Przepis stanowi wersję klasyczną, ale jak lubimy, możemy dołożyć ulubione dodatki np. grzyby. Rozmiarowo można określić je mini cebularze, bo są mniejsze od tradycyjnych. Moim córkom bardzo smakuję to ciasto, więc wykorzystuję go także w sporządzaniu spodów do pizzy. 

W przepisie ważne miejsce zajmuje komosa ryżowa, którą moczę przez użyciem ok. 24 godzin. Jeżeli nie mam na to czasu, to nastawiam na ok. 8-10 godzin. Cebulę również przygotowuje dzień przed wypiekiem. Nie jest podsmażana, a marynowana z makiem w oleju. Tutaj trzymam się oryginalnych receptur. Zresztą we współczesnych piekarniach robi się podobnie. Jeżeli chcemy ten proces ominąć, to pokrojoną cebulę obgotowujemy w wodzie przez ok. 2 minuty, a potem łączymy z tłuszczem i makiem. Gotowe!


Składniki ( ok. 20 sztuk ):

Ciasto

150 ml wody

180 g ziaren komosy ryżowej – namoczonej 24 godzin wcześniej lub przynajmniej 8 godzin

100 g płatków owsianych lub mąki

85 g mąki ziemniaczanej
30 g masła klarowanego

1 jajko + plus 1 jajko do smarowania wierzchu

1 opakowanie suchych drożdży (8 g) plus 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzidła oprócz ksylitolu i stewii

1 łyżeczka soli
Wykonanie:

1. W 50 ml letniej wody rozpuszczamy słodzidło i dosypujemy drożdże. Odstawiamy na kilka minut.

2. Namoczoną komosę ryżową kilkakrotnie przepłukujemy świeżą wodą, odlewamy wodę na sitku. Komosę bez wody umieszczamy w blenderze, dolewamy wodę, blendujemy. Dokładamy płatki owsiane, sól. Blendujemy na „papkę”.

3. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut. Ciasto będziemy nakładać lyżką, więc nie przejmuj się rzadszą konsystencją.

4. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy po ok. 2 łyżek ciasta. Na to cebulę. Wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cebularze, smarujemy rozbełtanym jajkiem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 10 minut .


Nadzienie (wykonane dzień wcześniej – inna metoda wzmiankowana we wstępie):

2 duże cebule

3 łyżek maku

2 -3 łyżek oleju – u mnie ryżowy

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem i makiem. Odstawiamy na dzień do lodówki. Ok. 30 minut przed użyciem dodajemy sól, mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *